2024. július 24. - Kinga, Kincső

Ősemberek Szibériában

A korábban véltnél jóval nagyobb területen élt a neandervölgyi ősember, még a jelenlegi Szibéria déli részén is megfordult, mielőtt 30 ezer éve kihalt volna - állítják német antropológusok.
2007. október 4. csütörtök 09:52 - Hírextra

A neandervölgyiek elterjedtsége szibériai csontleletek elemzése alapján szélesedett 2000 kilométerrel kelet felé. A tudósok egy gyerek csontváza alapján immár biztosak abban is, hogy a mai Üzbegisztán területén szintén éltek neandervölgyiek.

A mai embernél robosztusabb testű, izmosabb, de azonos agyméretű neandervölgyi ősember a korábbi tézisek szerint Európában, a Közel-Keleten és Ázsia nyugati részein élt. Szibériai "felbukkanása" felveti azt az eshetőséget, hogy akár Mongóliában vagy Kínában is megfordulhatott, szélesebb földrajzi "jelenléte" ugyanakkor még rejtélyesebbé teszi kihalásának okát - vélekednek a Max Planck Intézet antropológusai.

Az ősembertípus maradványaira egyébként legelőször a Düsseldorf közeli Neander-völgyben bukkantak tudósok még a XIX. században.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását