2024. április 29. - Péter

Rekordkatasztrófára készülünk

Az Európai Unió legnagyobb nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlatát tartják szeptemberben Magyarországon a román határ közelében; az egyhetes, valamennyi veszélyhelyzetet imitáló gyakorlaton a magyar katasztrófavédők mellett hét ország tűzoltói, speciáli
2008. július 4. péntek 08:27 - Hírextra
A HUROMEX 2008 névvel rendezendő gyakorlatra az Európai Unió pályázatán 500 ezer euró támogatást nyert Magyarország. A román partnerrel közösen, a hátáron is átnyúló rendezvény legfontosabb célja, hogy azokat az eljárásokat gyakorolják, amelyekre éles helyzetben szükség lehet - mondta az MTI-nek Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Az altábornagy tájékoztatása szerint szeptember 22-26. között, több helyszínen, Szolnok, Békéscsaba, Gyula, Arad városok területén, illetve a Tisza folyó és a Kettős-Körös Gyula-Szanazug térségében zajló gyakorlat arra az elméleti veszélyhelyzetre épül, hogy szeptember első felében jelentős árvizek veszélyeztetik Nyugat- és Kelet-Románia, Észak-Kelet-Magyarország, így a Tisza vízgyűjtő területét képező, magashegyekkel körbevett Kárpát-medencét.

A heves esőzések következtében a folyó vízszintje rohamosan megemelkedik, ezért Románia és Magyarország helyi veszélyhelyzet-kezelő hatóságai felkészülnek a védekezésre, amelynek során aktualizálják a gazdaság és a lakosság mozgósítására, valamint az elhelyezésre és ellátásra vonatkozó, már korábban kidolgozott és ma is érvényben lévő terveket.

A veszélyhelyzet miatt újabb erőket vonnak be, a kitelepített lakosság számára ideiglenes elhelyezést és ellátást nyújtó táborokat létesítenek.

A feltételezések szerint az árvizek mellett az ország nyugati felében földrengés fog bekövetkezni, aminek következtében egy vegyi üzemben robbanás lesz, és Jász- Nagykun- Szolnok megyében vasúti, közúti tömeges balesetekkel is meg kell birkózniuk.

Mivel a bonyolult veszélyhelyzetek együttes kezelése meghaladja a két ország lehetőségeit, ezért segítséget kérnek az Európai Unió többi tagállamától az árvízi védekezéshez, valamint biztonsági feladatok ellátásához. Ausztria, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia 20-20 szakemberből álló segítségnyújtó csapatai érkeznek gépjárművekkel, technikai eszközökkel a helyszínre és részt vesznek a mentési munkálatokban.

Tatár Attila közölte: a gyakorlaton mintegy 600 tűzoltó, polgári védelmi és vízügyi szakember, rendőrök, katonák, önkéntes civil csoportok tagjai is részt vesznek, e mellett az Európai Unió 30 megfigyelője is a helyszínen követi végig az eseményeket.

A magyar és a nemzetközi beavatkozó csapatok összlétszáma a gyakorlaton, a 30 EU megfigyelővel együtt, megközelíti a 600-at, amelyben tűzoltók, polgári védelmi és vízügyi szakemberek, továbbá rendőrök, katonák, önkéntes civil csoportok tagjai is részt vesznek.

A főigazgató az MTI-nek azt mondta: a gyakorlat fő célkitűzése, hogy szimulálja és tesztelje az irányítás, a végrehajtás és a kommunikáció működését egy nemzetközi kiterjedésű veszélyhelyzetben, ahol egy időben, de több helyszínen, egymástól eltérő megoldást kell választani a kockázat csökkentésére, a mentésre, a tájékoztatásra, illetve a lakosság ellátására, elhelyezésére.

A katasztrófavédőknek az emberi élet és az anyagi javak vízi, légi és romok alóli mentése mellett hidat kell építeniük, települések áram- és ivóvíz ellátását kell megoldaniuk, a lakosságnak fizikai, mentális segítséget kell adniuk, de feladatuk lesz a terror-veszély felderítése és elhárítása is.

Az altábornagy azt mondta, az egyhetes gyakorlat annyira valósághű lesz, hogy a katasztrófavédők a teljes irányító törzzsel az ideiglenes táborokban töltik a teljes gyakorlati időt, és a mentéshez szükséges valamennyi technikai eszközt kivezénylik a helyszínre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását