2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fico még mindig retteg a Fidesztől

Robert Fico szlovák kormányfő pénteken ismét a Fidesz várható választási győzelmével riogatta hallgatóságát, amikor nagyszámú közönség előtt, a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében saját kormányzásának eddigi két évét értékelte.
2008. július 4. péntek 15:18 - Hírextra
"A szlovák kormánynak legitim joga, hogy a legnagyobb éberséggel figyelje a déli szomszédnál nagy valószínűség szerint kormányzati hatalomra kerülő szélsőséges nacionalista erőket" - mondta az egy hét leforgása alatt a Fideszt és vezetőjét, Orbán Viktort immár másodszor támadó Robert Fico, aki jelezte: számításai szerint legalább 2030-ig kormányon tud maradni Szlovákiában.

Fico szerint "sokkoló", hogy az ellenzéki pártok közös államfőjelöltje, Iveta Radicová két hete, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) jubileumi ünnepségén a Fidesz ott jelenlevő képviselőitől - Orbán Viktortól és Németh Zsolttól - szó nélkül elfogadta a választási sikeréhez kinyilvánított jókívánságot.

Elemzők máris rámutattak az ellentmondásra, hogy Fico csütörtökön még a szóvivője által üzente meg a médiának: ő nem Ján Slota (a Szlovák Nemzeti Párt elnökének) szóvivője, és hogy "minden politikus maga felelős azért, amilyen módon megnyilvánul", majd pénteken maga is szinte szó szerint azt mondta, amit az a Slota mondott csütörtökön, akinek durva magyarellenes kijelentéseitől Fico még egyszer sem volt hajlandó elhatárolódni.

Az eddig elhangzottak alapján máris bizonyos, hogy a következőkben a szlovák kormánypártok kampányszerűen ijesztgetik majd a szlovákokat Orbán Viktorral, mert arra számítanak, hogy ezzel jelentős választói tábort tudnak elhódítani a szlovák ellenzéki pártoktól, akik elemzők szerint e tekintetben maguk sem jobbak a Deákné vásznánál.

Az SME című szlovák liberális polgári napilap pénteken az eddig elhangzott riogatásokra válaszoló hosszú elemzést közölt, melyben a cikkíró, Peter Morvay megállapította: a Fico vezette "Smer nacionalizmusa legalább olyan mértékű, mint Fideszé", arról már nem is szólva, hogy Fico két koalíciós partnere, a Slota vezette SNS és Vladimír Meciar Néppártjának nacionalizmusa több lóhosszal hagyja maga mögött a Fico vezette Smer nacionalizmusát.

Mint a lap írja, a Fidesz és a Smer között azonban a továbbiakban is fennmarad a lényeges különbség, miszerint "a Fidesz még mindig elismert párt Európában, ami egyrészt Orbán karizmatikus egyéniségének, a Fidesz-politikusok jó külföldi fellépésre való képességének, kommunistaellenes múltjuknak, egyszersmind annak is köszönhető, hogy hazai megnyilvánulásaikról külföldön nem eleget tudnak. Ezek közül az "előnyök" közül a Smerről csak az utóbbi mondható el."

A lap megállapítja: "A Fidesz hatalomra jutása önmagában nem fogja destabilizálni a közép-európai térséget, mint ahogy azzal Fico ijesztget". Az egyensúlyt azonban mindenképpen felboríthatja majd a kombináció, amikor Magyarországon a Fidesz és Szlovákiában pedig a Smer fog kormányozni, s ha a két kormányerő ott is és itt egyként "nacionalista közbeszéddel próbálja majd elterelni a figyelmet a saját botrányairól, a szociális elégedetlenségről, ami Szlovákiában majd az euró bevezetése nyomán, Magyarországon pedig ezért következhet be, mert az a képtelen helyzet állhat elő, hogy Orbán kénytelen lesz bevezetni az általa szervezett népszavazással meghiúsított reformokat".
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását