2024. május 16. - Mózes, Botond

Túl gyakran mennek át a piroson

Az osztrákok kétharmada nagyon veszélyesnek ítéli a piros jelzés figyelmen kívül hagyását, ennek ellenére az adatok azt mutatják, hogy egy-egy lámpával felszerelt kereszteződésben átlagosan nyolcpercenként fordul elő, hogy valaki tilosnál hajt át.
2008. július 3. csütörtök 16:08 - Hírextra
Az osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KfV) igazgatója, Othmar Thann csütörtökön elmondta, hogy országszerte mintegy 3000 kereszteződésben irányítja lámpa a forgalmat. Összességben tehát másodpercenként hatszor sértik meg a piros jelzést az Ausztriában közlekedők.

Az intézet internetes felmérést végzett az osztrákok körében közlekedési szokásaikról. A megkérdezettek 92 százaléka azt állította magáról, hogy nagyon ritkán vagy sosem hajt át egy kereszteződésen, ha már pirosra váltott a lámpa. Csaknem kétharmaduk azonban azt válaszolta, hogy mások részéről - legalábbis alkalmakként - tapasztalt már hasonló kihágásokat.

Az igazgató szerint az, aki figyelmen kívül hagyja a tilos jelzést, nemcsak a forgalmi rendet sérti meg, hanem visszaél azoknak a bizalmával, akik viszont betartják a szabályokat.


Ezt alátámasztják a felmérés adatai is: a megkérdezettek háromnegyedét felháborítja, ha mások megsértik a pirosat. Különösen a gyalogosok, a kerékpárosok és a gyerekek számára járhatnak súlyos következményekkel az ilyen vétségek, mert ők a lámpák jelzéseihez igazítják "közlekedési viselkedésüket".

Az osztrák gépkocsivezetők kilenc százaléka beismerte, hogy a kereszteződésekbe való behajtásnál hajlamos megfeledkezni a "színek" jelentőségéről.

Több mint egyharmaduk nem sokat teketóriázik és sárgánál még továbbhalad. Minél sűrűbb a forgalom, annál gyakrabban esik meg, hogy a közlekedésben részt vevők figyelmen kívül hagyják a jelzéseket: a cél az, hogy minél előbb átjussanak a kereszteződésen.

Sok helyen működik kamera, amelyek rögzítik a kihágásokat. A piros jelzés megsértésért kiszabott pénzbírság összege akár 726 euró is lehet.

Ha valaki úgy hajt be pirosnál a kereszteződésbe, hogy hirtelen fékezésre vagy kikerülési manőverre kényszerít másokat, 2180 euróig terjedő büntetésre számíthat, és a rendőrség előjegyzésbe veszi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását