2024. április 16. - Csongor

Több mint 300 kilométernyi vízparton szedték össze a szemetet

Tisztábbak lettek a vízpartjaink - hangsúlyozza közleményében a Magyar Turizmus Zrt. és a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság annak kapcsán, hogy csütörtökön az Óbudai Mozaik utcánál került sor az egyhónapos országos szemétszedési akció záróe
2008. július 3. csütörtök 21:36 - Hírextra
A "Vizek Éve 2008" részét képező akció során az ország tizenkét vízügyi és környezetvédelmi igazgatósága segítségével összesen 35 helyszínen, több mint 300 kilométer hosszú partszakaszon, 2100 fő részvételével 3100 zsák szemét gyűlt össze. Az akcióval a kezdeményezők arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a vízpartok tisztántartása, legyen az folyó, patak, csermely, ér vagy csatorna, közös feladat, közös érdek.

A vízparton hagyott szemét nemcsak a közvetlen környezetet csúfítja el, hanem a vízbe, a folyóba kerülve távolabbi területek szennyezését is okozza. A tavaszi árvizek a hullámtérre felelőtlenül lerakott szemétkupacokat elmossák és más helyen, a folyókanyarulatban, a parton vagy az ártéri erdőkben rakják le. "A hullámtérről elmosott és a vízbe jutott szemét határokat nem ismerve vándorol országról országra" - áll a közleményben.

A dokumentum szerint évről évre nő a hazai vizeinken levonuló uszadék és szemét mennyisége, amelynek csökkentéséért "nemcsak a mostani akcióval, hanem a mindennapi életünk során mi is tehetünk! Ne szennyezzük a vízpartot, hullámtereket és vizeinket, vigyázzunk rá!"

Az akció záróeseményére a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közreműködésével került sor az óbudai Mozaik utcánál.
"Az egyedülálló módon, szelektív gyűjtési módszerrel lebonyolított csütörtöki zárórendezvényen személyesen takarította a budapesti Duna partot többek között Kóthay László vízügyi - és Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár, Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója és Jakus György, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság szakmai igazgatója" - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását