2024. május 7. - Gizella

Megvan George Washington háza

Régészeknek sikerült feltárniuk annak a háznak az alapjait, ahol gyermekkorát töltötte George Washington (1732-1797), az Egyesült Államok első elnöke.
2008. július 3. csütörtök 18:15 - Hírextra
A hét évig tartó kutatás során három lehetséges helyszínt tártak fel a régészek, míg végül rábukkantak a házra a Washingtontól 80 kilométerre délre fekvő, Virginia-állambeli Ferry Farmban. A projektet Virginia állam mellett több magánalapítvány, valamint a National Geographic finanszírozta.

A faborítású emeletes házat, ahová a Washington-család 1738-ban költözött, a XVIII. század elején építették egy meredélyre, kilátással a Rappahannock-folyóra. George Washington apja helyi mércével jómódúnak számított, s társadalmi státusát e vidéki kúria is tükrözte.

Az épület hossza 16 méter volt, szélessége pedig 11 méter. A házat előcsarnok osztotta két részre, amelynek mindkét oldalán két-két szoba volt.

David Muraca, a területet tulajdonló The George Washington Alapítvány régészeti igazgatója szerint az alapok és a pince minden kétséget kizárólag eredetiek.

Az eredeti ház faanyagát széthordták és máshol beépítették, vagy a polgárháború idején rombolták le. A területet a XIX. században felszántották, így a tárgyak többségét apró darabkákban lelték meg. A feltárás során a mennyezett és a festett falak részeire, XVIII. századi porcelándarabkákra, parókabodorítóra, valamint fogkefék csontnyeleire bukkantak

Azonban akadtak nagyobb tárgyak is - például egy teáskészlet néhány darabja, amely George anyjának, Mary Ball Washingtonnak tulajdonát képezhette. A leletek között akadnak borospalackok, kések, villák.

George Washington gyermekkoráról és ifjúságáról vajmi kevés adat maradt fenn, így a szakemberek reményei szerint a leletek révén bővíthetik ismereteiket, s eloszlathatnak néhány mítoszt is.

"Az ifjú George Washington a földeken dolgozott, ahol családja kukoricát, búzát és dohányt termesztett.

Itt fontolgatta azt, hogy földmérőnek tanul ki, s itt született az ötlet, hogy a brit flottához szegődik el, ám édesanyja vétót emelt. Amennyiben anyja elengedte volna George Washingtont, országunk jövője egészen másként alakult volna" - hangsúlyozta David Muraca, aki elmondta, hogy a házat eredeti állapotában szeretnék helyreállítani, olyannak, amilyen az 1740-es években volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását