2024. április 29. - Péter

Botrány a román érettségin

Több tucatnyi egyforma dolgozat, másolás miatt vizsgáról kidobott diákok, iskolák illemhelyiségében talált "puskák" - ilyen esetektől volt hangos az idei romániai érettségi vizsga, amelynek "hanyag" megszervezése miatt az oktatási miniszter menesztését kö
2008. július 3. csütörtök 15:10 - Hírextra
Gheorghe Radulescu, a romániai közoktatás minőségének ellenőrzésére hivatott állami intézmény vezetője csütörtökön a román oktatási minisztérium teljes vezérkarának a "lefejezését" kérte. A 35 éves tanári tapasztalattal rendelkező Radulescu hanyagsággal vádolja a bukaresti szaktárcát, amely szerinte az új érettségi rendszer bevezetésével valósággal ösztönözte a diákokat arra, hogy csalással próbáljanak minél jobb eredményt elérni a vizsgán.

Az idén először rendezték meg Romániában az érettségit úgy, hogy a diákok előre kidolgozott tételek alapján készülhettek a vizsgára. Az előző években ugyanis többször előfordult, hogy a kiválasztott vizsgatételek a megméretés előtt egy nappal kiszivárogtak, és illetéktelen személyek kezébe kerültek pénzért cserébe.

Az oktatási szaktárca ennek elkerülése végett találta ki a most alkalmazott új rendszert, amely szerint a minisztérium már tavasszal, saját honlapján tette közzé minden tantárgyból a több tucatnyi vizsgatételt. Radulescu szerint a galibát azok a példatárak okozták, amelyekben a kiadók a különböző tantárgyak vizsgatételeit készen kidolgozva adták közre.

Román hírtelevíziók is szinte mindegyik vizsganapon arról adtak hírt, hogy országszerte több tucatnyi diákot küldtek ki a vizsgáról, mivel a felvigyázó tanárok másoláson érték tetten őket. De az egyik bukaresti iskolában például már csak a javító pedagógusok vették észre azt, hogy közel száz dolgozatban több olyan teljes bekezdésre bukkantak, amelyek szó szerint azonosak voltak.

Romániában azért van nagy jelentősége az érettségi vizsgának, mert az egyetemi felvételiket sok felsőoktatási intézményben eltörölték, így az egyetemi képzésre jelentkezők a négy év középiskolai tanulmányi átlag és az érettségi jegyük alapján mérettetnek meg. Radulescu ezért azt javasolja, hogy térjenek vissza a régi rendszerhez, és az egyetemek vezessék be ismét a felvételi vizsgákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását