2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vízilabda EB pénteken

A magyar férfi és női válogatott is esélyesként száll vízbe az elsősorban olimpiai főpróbának tekintett, pénteken kezdődő málagai vízilabda Európa-bajnokságon.
2008. július 2. szerda 10:58 - Hírextra
z 1926-os első, budapesti Eb megnyerését követően – öt második és három harmadik hely mellett – további 11 alkalommal állhattak fel eddig a magyar férfipólósok a dobogó tetejére.

Az összesen 12 Eb-aranyból kettőt szerzett a gárda Kemény Dénes szövetségi kapitányi ténykedése alatt - az elsőt a nyitóesztendőben, 1997-ben, a másodikat 1999-ben -, az utóbbi három Eb éremmérlege pedig két bronz és egy ezüst.

Ez utóbbi az eddigi utolsóról, a 2006-os, belgrádiról való, ahol a fináléban az akkor még montenegróiakkal is erősített - a 2004-es olimpiai döntőben legyőzött, azóta viszont afféle mumussá előlépett - szerbektől kapott ki a csapat.

Az idei Eb-n is összejöhet a hagyományos párharc, bár a végső elsőségre eséllyel pályázhat a világbajnok horvát, a vb-harmadik spanyol, s akár a nemzetközi pólós vizeken vadonatúj nemzeti alakulatként megjelent montenegrói csapat is. Igaz, a résztvevők zöménél inkább csak olimpiai "előzetesnek" számít az Eb az augusztus 10-én rajtoló pekingi ötkarikás torna szempontjából. Ezt támasztotta alá Kemény Dénes is, aki a szerdai elutazás előtt ezt mondta: "Az olimpiai szereplők főpróbának tekintik az Eb-t, tulajdonképpen mi is. De úgy egyszer sem szállunk majd vízbe Málagában, hogy ne győzelmi szándékkal tennénk ezt."

A málagai csoportriválisok – Horvátország, Szlovákia, Görögország, Montenegró és Spanyolország – közül az utóbbi három egyúttal olimpiai csoporttárs is lesz Pekingben. Az Európa-bajnokságot megelőző próbák, bár akadtak olykor komoly fogyatékosságok a játékban, mégiscsak magyar győzelmekkel értek véget, a múlt hét végi, szombathelyi ING Kupán a Kemény-legénység nyert Montenegró (11-9) és Görögország (12-11) legjobbjai ellen is.

A nőknél a szakvezető Godova Gábor "lehet eső, lehet sár" alapon, a kiegyensúlyozott erőviszonyok miatt majdhogynem bármilyen eredményt elképzelhetőnek tart, persze a legkedvezőbbet, a magyar Eb-elsőséget is beleértve. Eddig két ízben sikerült a földrész legjobbját megillető címet megszerezni, 1991-ben és 2001-ben.

Mindkét aranyérmes gárdának tagja volt a máig elnyűhetetlen csapatkapitány, Stieber Mercedes. Vezetésével az utóbbi esztendőkben megszokott "arcok" lesznek a spanyolországi Eb színhelyén is láthatók: a legutóbb, 2006-ban, Belgrádban bronzérmes társaságból nem kevesebb, mint kilencen tagjai a mostani válogatottnak is.

Az Eb-csapatok névsora:

férfiak: Nagy Viktor, Szécsi Zoltán (kapusok), Benedek Tibor, Biros Péter, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás (mezőnyjátékosok)

nők: Horváth Patrícia, Sós Ildikó ( kapusok), Brávik Fruzsina, Bujka Barbara, Drávucz Rita, Györe Anett, Kisteleki Dóra, Pelle Anikó, Primász Ágnes, Stieber Mercedes, Szremkó Krisztina, Takács Orsolya, Valkay Ágnes, Zantleitner Krisztina (mezőnyjátékosok)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását