2024. április 19. - Emma

Tilos mobilozva vezetni

Júliustól a legnépesebb amerikai szövetségi államban, Kaliforniában tilos kézben tartott mobiltelefonnal autót vezetni. A fiatalok ezentúl egyáltalán nem használhatnak telefont a volánnál, kihangosítóval sem.
2008. július 2. szerda 10:38 - Hírextra
Arnold Schwarzenegger kormányzó néhány hete jelentette be a szigorítást, amellyel azt akarja elérni, hogy "a vezetők a kormányt fogják, ne a mobilt". Reményei szerint az új előírással meg lehet menteni annak a csaknem 300 embernek az életét, aki a kézben tartott mobiltelefonok miatt hal meg évente az utakon.

A 18 évesnél fiatalabb vezetők számára nemcsak a kézben tartott mobil használata tilos, nekik kihangosítóval vagy fülhallgatóval sem engedélyezett a telefonálás.

A kaliforniai törvények viszont nem tiltják, hogy valaki egyéb olyan tevékenységet végezzen vezetés közben, amely lefoglalja a kezét, például sms-ezzen vagy szépítkezzen, egyen vagy éppenséggel könyvet vagy újságot olvasson. S bár ezen tevékenységek végzése nem tiltott a volánnál, a rendőrök nemcsak kézben tartott mobiltelefon miatt állíthatják meg az autósokat. Mint a kaliforniai autópálya-rendőrség szóvivője elmondta, a járőrök belátására van bízva, hogyan járnak el; többnyire a furcsán, például túl lassan haladó, másokra nézve kockázatot jelentő kocsikat állítják félre.

Egyes amerikai kutatók szerint nem a mobiltelefon kézben tartása, hanem maga a telefonálás tereli el a vezetők figyelmét. A Utah-i Egyetem szakértője, David Strayer rámutatott: a fülhallgatót használó sofőrök figyelme is jelentős mértékben csökken telefonálás közben, egyes esetekben viselkedésük veszélyesebb, mintha részegek lennének. A kutatások szerint a vezetés közbeni telefonálás terén nem lehet jártasságot szerezni.

Schwarzenegger négy gyereke közül két lányának már van jogosítványa. Közölte velük, ha rajtakapja őket, hogy vezetés közben mobiloznak, akkor ugrik a kocsi és a mobiltelefon is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását