2024. május 9. - Gergely

Kevesebb rákkockázat, több napozás

Mindössze napi kétórányi napozás felére csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát a napsütés hatására keletkező D-vitamin révén - állítják olasz kutatóorvosok.
2008. július 17. csütörtök 10:18 - Hírextra
"Nyáron használjuk ki a napfény áldásait, mivel a szabadban eltöltött két óra felére csökkenti a prosztata-, emlő- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát" - szögezte le Patrizio Mulas, az olasz kórházi bőrgyógyászok szövetségének elnöke.

"Az ember szervezetében a napfény hatására keletkezik D-vitamin, amely védelmet nyújt még a fertőző, az autoimmun és a szív és érrendszeri betegségek ellen is" - tette hozzá a kutató, aki elmondta, hogy a Clinical Journal című folyóiratban frissen publikált, a Bostoni Egyetem endokrinológiai tanszéke által készített tanulmány is megerősíti a napsütés jótékony hatását.

A D-vitamin hiánya meglehetősen gyakori jelenség, amely Mulas szerint szélsőséges esetben akár 250 százalékkal is megemelheti a vastagbél rosszindulatú elváltozásának rizikóját.

"Előfordul, hogy a bőrráktól való félelmünk miatt nem megyünk a napra, ám ezzel sokkal nagyobb kárt okozunk a szervezetünknek" - jelentette ki Mulas.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását