2024. április 26. - Ervin

Sarkozy illemet oktat

Egy nap alatt több mint 650 ezren töltötték le és több százan kommentálták azt a felvételt az interneten, amelyen Nicolas Sarkozy francia államfő a hazája EU-elnöksége alkalmából készült hétfő esti tv-interjú előtti percekben - elvileg kamerán kívül - kio
2008. július 2. szerda 10:40 - Hírextra
A felvétel legelején, az élő adás előtti percekben a stúdióban helyet foglaló államfőre egy technikus szó nélkül helyezi fel a mikrofont. Miután a férfi nem reagál Sarkozy köszönésére, a köztársasági elnök mosolyogva megjegyzi: "A nevelésen múlik". Majd miközben egy sminkes szintén köszönés nélkül kezdi el púderozni az elnököt, az a vele szemben ülő újságíróknak jegyzi meg: "Ha már meghívtak, azért mégiscsak elvárható lenne, hogy az emberek köszönjenek". Miután senki nem reagál az elnök szavaira, ő így folytatja: "Vagy pedig nem a közszolgálati médiában, hanem tüntetők között vagyunk". Aztán az elnök már szinte önmagának mondja: "Hihetetlen! És nagy baj! De ez meg fog változni!"

Néhány perccel később az egyik újságíróhoz fordulva némi humorral jegyzi meg Sarkozy: "Nagy örömömre szolgál Leclerc urat újra látni a képernyőn! Mennyi ideig is voltál félreállítva?"

A felvétel végén pedig Sarkozy azt kéri azt újságíróktól, hogy az egyébként az EU-elnökségről szóló interjúban kérdezzenek rá a múlt vasárnap a dél-franciaországi Carcassonne laktanyájában egy katonai bemutatón történt tragédiára, melynek során 17-en sérültek meg, miután egy katona vaktöltények helyett éles lőszert használt.

A France 3 közszolgálati televízió kamerájával készült felvétel hétfőn este került fel a Rue89 nevű internetes hírportálra, majd onnan az egyik videómegosztó oldalra: http://www.dailymotion.com/relevance/search/sarkozy/video/x5yyb9_sarkozy-en-off-sur-france-3_news

Az elnöki hivatal kedden este nem kívánta kommentálni a felvételt, a közszolgálati televízió vezetősége viszont a "leghatározottabban" elítélte a nem nyilvános képekkel való "kalózkodást", és belső vizsgálatot rendelt el "annak kiderítésére, hogy azok hogyan juthattak ki a France Télévisions-ból".

A francia közszolgálati média munkatársai az elmúlt hetekben élesen bírálták Nicolas Sarkozyt az audiovizuális reformtervezetért, amelynek keretében az elnök saját hatáskörébe vonná a köztévé vezetőjének kinevezési jogát, és a reklámok megszüntetésével várhatóan jelentősen csökkennének a köztévé forrásai.

Februárban egy olyan felvétel járta be a világot, amelyen a francia államfő a párizsi mezőgazdasági kiállítás egyik bámészkodójával keveredett szóváltásba, miután az elutasította Sarkozy kézfogását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását