2024. május 3. - Tímea, Irma

Olaszliszkán vallott az egyik vádlott

Csak egy vádlott tett vallomást az olaszliszkai emberölés ügyében indult per szerdai helyszíni bírósági tárgyalásán, amelynek rendjét mintegy száz rendőr biztosította.
2008. július 2. szerda 12:29 - Hírextra
A tárgyaláson megkísérelték rekonstruálni a történteket; egy gépkocsit vittek a helyszínre, a meggyilkolt tiszavasvári tanár holttestének a helyére pedig egy bábut fektettek az útra.

A perben nyolc személyt, köztük egy nőt és két fiatalkorú férfit - részben társtettesként, részben felbujtóként - különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolnak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én két gyermeke szeme láttára verték halálra Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, miután a férfi autójával elsodort egy 11 éves kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett. A gyerek hozzátartozói, ismerősei azonban brutális kegyetlenséggel agyonverték a férfit; halálát a fejet ért mintegy negyven ütés, rúgás okozta.

A szerdai tárgyalás idejére a területet lezárták, az utcát kordonnal kerítették körbe, oda csak szigorú ellenőrzés után lehetett bejutni.

A helyszínen csak a másodrendű vádlott, idősebb H. Dezső tett vallomást, ebben a hatodrendű vádlott kivételével valamennyi vádlott közreműködött. Tettlegességről a vádlottak részéről nem esett szó, mindenki azt mondta: akkor ért a tiszavasvári tanárhoz, amikor az már a földön feküdt.

A tárgyaláson lemérték a távolságokat, odaszállítottak egy gépkocsit, a meggyilkolt tanár holttestének a helyére egy bábut fektettek az útra, H. Dezső pedig végigjárta azokat a helyszíneket, amelyeken annak idején a történtek előtt járt.

Olaszliszka utcáján minden kapuban "nézők" álltak, szinte valamennyi lakó végigkövette a tárgyalás menetét. Figyelte a tárgyalás menetét a Gój Motorosok Egyesületének mintegy másfél tucat tagja is, ők egy telken sorakoztak fel, a helyszínnel szemben.

 Az egyesület szervezésében tavaly októberben mintegy százötven motoros vonult végig a településen. Vezetőjük akkor azt mondta: nem rasszisták, tevékenységük egyetlen népcsoport ellen sem irányul, ám mindaddig tiltakoznak, amíg "bármely kisebbség azt hiheti, hogy a törvények felett áll és önhatalmúlag ítélkezhet mások élete felett".

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a motorosok várható szerdai megjelenése kapcsán a napokban arra hívta fel a kormány illetékeseit, hogy fokozott figyelemmel kísérjék a helyszíni szemlét, a hatóságok határozottan lépjenek fel a rendbontókkal szemben.

A helyszíni tárgyalás 1,5-2 órán át tartott, majd azt a Czibrik Attila vezette bírói tanács elnapolta. A következő tárgyalásokat szeptember 22-én, 24-én, 29-én és október 1-jén tartják, már bírósági tárgyalóteremben.

A tárgyaláson rendbontás nem történt, az esemény végén a rendőrök lebontották a kordonokat és a gój motorosok is elvonultak. Helmeczy László, az elhunyt Szögi Lajos jogi képviselője az MTI kérdésére azt mondta: a helyszíni szemle fontos volt, hogy megismerjék a területet, a pontos távolságokat, a sok szemtanút.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy több roma együtt érez az áldozat hozzátartozóival, mint mondták, ők is megsínylik a történteket. Akadt azonban olyan vélemény is, amely szerint Szögi Lajos emlékhelyének nem kellene az utcában lennie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását