2024. április 19. - Emma

Kiállítás halálból

II. Miklós cár és családja meggyilkolásának 90. évfordulója kapcsán kiállítás nyílt szerdán a moszkvai Megváltó Krisztus templom egyik termében az utolsó cár életéről, munkásságáról és megöléséről.
2008. július 2. szerda 14:01 - Hírextra
A bemutatón látható egyebek mellett az a Winchester puskához való szurony, amellyel Anasztázia nagyhercegnő életét oltották ki, s mindjárt mellette Vojkov urali komisszár eredeti engedélye öt pud kénsav kiadására, s a savat tartalmazó edény darabkái.

A kiállítás túlnyomó része nem a cári család haláláról, hanem II. Miklós munkásságáról szól. Látható itt számos fotó, valamint a cár aláírását viselő dokumentum: törvények, felhívások, cári ukázok. Megcsodálható a nép józanságáról való gondoskodásról szóló szabályzat, amelynek alapján az italozás elleni harc keretében teázókat kezdtek építeni Oroszországban.

Bemutatják a kiállításon az 1897-ben végzett első oroszországi népszámlálás II. Miklós által kitöltött kérdőívét is, ahová a foglalkozás rovatba azt írta be: Az orosz föld ura.

Botrány nélkül azonban nem nyílhatott meg a kiállítás: a már kész bemutatóról kedden elvitték azokat a golyókat, amelyek végeztek a cárral és családtagjaival. A család meggyilkolásának körülményeit évek óta kutató Vlagyimir Szolovjov nyomozó elmondta: a golyók a maradványok 1991-es, illetve tavalyi fellelésének helyszíneiről származnak, s a szakértői vélemények szerint mind egyetlen fegyverből valók.

A kiállítás sajtóbemutatóján ugyan nem adtak magyarázatot arra, hogy miért távolították el a lövedékeket, de a tényt szerdán egyes orosz lapok azzal hozták összefüggésbe, hogy a tárlatot várhatóan megtekinti II. Alekszij pátriárka is, aki máig nem ismerte el, hogy a Jekatyerinburg mellett talált maradványok a cári családéi lennének.

II. Miklós cárra, feleségére, lányaikra - Anasztáziára, Tatyjanára és Olgára -, fiukra, Alekszejre, a hercegnők nevelőnőjére, a család orvosára, szakácsára és lakájára 1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka a jekatyerinburgi Ipatyev-ház alagsorában gépfegyvertüzet zúdítottak. 1991-ben megtalálták több, savval leöntött és elégetett holttest maradványait.

A család tagjait - többek között a Romanovokkal rokonságban álló Fülöp edinburgh-i herceg DNS-mintájának segítségével - azonosították. A cárt 1998-ban temették újra a szentpétervári Péter Pál-erődben, a cári család tagjainak hagyományos temetkezési helyén.

Mária nagyhercegnő és Alekszej trónörökös maradványait tavaly nyáron találták meg, amikor Jakov Jurovszkijnak, a kivégzés irányítójának nemrég még titkosan kezelt naplója alapján keresték azokat több jekatyerinburgi tudományos és társadalmi szervezet kezdeményezésére.

Az újabb maradványok azonosítása főleg génvizsgálatok útján azóta is folyik a világ számos neves törvényszéki orvostani intézetében, s eddig még mind arra jutott, hogy valóban a cári gyerekek maradványait találták meg. Több intézetben azonban a vizsgálatok még folynak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását