2024. március 29. - Auguszta

Felesleges halál?

Teljesen feleslegessé vált Kaliforniában a halálbüntetés - olvasható egy amerikai jogvédő bizottság átfogó jelentésében, amelyből kiderül, hogy az államban alig hajtanak végre kivégzéseket, mégis dollármilliókat költenek rájuk.
2008. július 2. szerda 20:57 - Hírextra
Kaliforniában 1978 óta van újra halálbüntetés, és ez évente több mint 100 millió dollárjába kerül Kalifornia államnak - legalábbis egy nemrég közzétett jelentés szerint, amelynek az a végkövetkeztetése, hogy a rendszer az összeomlás szélére került.

Egy kaliforniai jogvédő bizottság 117 oldalas elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az USA leggazdagabb államának halálbüntetési rendszere teljesen hibás, és az egész országban itt van a legtöbb, halálra ítélt, de ki nem végzett bűnöző.

A bizottság azt állítja, hogy több százmillió dollárt lehetne megspórolni, ha eltörölnék a halálbüntetést - ha már úgyis csak ritkán hajtják végre azt.

A számok is a bizottság véleményét támasztják alá: jelenleg 673 elítélt sínylődik siralomházban Kaliforniában, de nem valószínű, hogy a közeljövőben kivégeznek valakit is közülük. A halálbüntetés 1978-as bevezetése óta ugyanis mindösszesen 13 fegyencet végeztek ki - 2005 óta senkit. Átlagosan 17 év telik el Kaliforniában a bűnös elítélése és kivégzése között - az országos átlag 10 év.

A bizottság tagjai azt javasolják, hogy a halálbüntetési rendszerre fordított dollármilliókat inkább új ügyvédekre és ügyészek alkalmazására, illetve egyéb fejlesztésekre kéne költeni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását