2024. április 28. - Valéria

Az oroszok már Grúziában vannak?

Grúzia hétfőn bejelentette, hogy kétszáz orosz katona és nehézfegyverek érkeztek az ország szakadár tartományába, Abháziába. Moszkva provokációnak nevezte a bejelentést, a térség oroszbarát lázadói is tagadták a vádakat.
2007. november 13. kedd 09:21 - Hírextra
Oroszország 200 csecsen nemzetiségű katonát, 5 tankot, hét önjáró löveget, 5 páncélozott csapatszállító járművet és rakétavetőket szállított hajóval Ocsamcsira kikötőjébe - jelentette be David Bakradze, Grúzia konfliktusok megoldásáért felelős minisztere.

Oroszország tagadta a vádakat, a hadsereg egyik vezető tisztje "klasszikus provokációnak" nevezte a grúz bejelentést. Az Abháziában tevékenykedő oroszbarát fegyveresek képviselője is visszautasította Bakradze állításait.

Grúziában a múlt héten vezetett be szükségállapotot Mihail Szaakasvili elnök, miután tízezrek követelték távozását a fővárosban, Tbilisziben. A nyugatbarát Szaakasvili döntését azzal indokolta, hogy külföldi támogatással meg akarják dönteni hatalmát. Az alkotmány felfüggesztését a grúz parlament jóváhagyta.

Oroszország és Grúzia viszonya azóta feszült, hogy a kaukázusi köztársaság elnyerte függetlenségét 1991-ben. Tbiliszi azzal vádolja Oroszországot, hogy az támogatja Abbházia és Dél-Oszétia területek elszakadási törekvéseit. Moszkva bár tagadja a vádakat és hivatalosan nem ismeri el a két tartomány függetlenségét, orosz útlevelet ad a helyi lakosoknak.

Oroszország azzal vádolja Grúziát, hogy a területén húzódó Pankiszi-szorosban elnézi a kaukázusi szélsőséges iszlamisták kiképzőtáborait. Tbiliszi tagadja a vádakat, és rendszeresen indít kisebb katonai akciókat a szorosban bujkáló fegyveresek ellen.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását