2024. április 27. - Zita

Rekord a művészeti árverésen

Francis Bacon (1909-1992) önarcképéhez készült három tanulmánya 17,3 millió fontért, azaz 5,2 milliárd forintért kelt el a Christie,s londoni kortárs művészeti árverésén.
2008. július 1. kedd 13:55 - Hírextra
Pilar Ordobas, a Christie,s háború utáni és kortárs művészeti igazgatója szerint a vételár a globális műkincs iránti töretlen bizalomról tesz tanúbizonyságot.

Francis Bacon portréja, amelyhez a három tanulmány készült, a művész által festett önarcképsorozat első darabja. A három tanulmány az 1970-es évek közepén készült Párizsban, akkor egy magángyűjtő vette meg, s a nagyközönség most láthatta első ízben.

Az aukción rekordáron, 12,9 millió fontért (csaknem 3, 86 milliárd forintért) cserélt gazdát Jeff Koons szoborkompozíciója, az 1995 és 1999 között született Balloon Flower Magenta. Ez a legmagasabb ár, amelyet árverésen valaha egy amerikai képzőművész alkotásáért fizettek. A 2,75 méter magas, rozsdamentes acélból készült alkotás egy bíborszínű, "léggömbökből" formázott virágra emlékeztet.

A londoni árverésen 11,8 millió fontért (3,53 milliárd forintért) ütötték le Lucian Freud, Sigmund Freud unokája által festett aktképet, a Naked Portrait with Reflection című, 1980-ban festett alkotást. A művet a Christie,s Lucian Freud egyik legfontosabb alkotásaként hirdette, a vételár a művész alkotásaiért eddig kifizetett második legmagasabb összeg. Egy hónappal ezelőtt Lucian Freud életnagyságú, alvó aktot ábrázoló festményéért, amely 1995-ben készült, a Christie,s New York-i árverésén 33,6 millió dollárt (5 milliárd 18 millió forintot) fizettek - ez rekordárnak számít egy élő művész esetében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását