2024. április 24. - György

Neil Young szerint gyengék a pacifisták

A mai Amerika háborúellenes mozgalmának gyöngeségét a személyes fenyegetettség hiányával magyarázza Neil Young a Der Spiegelnek adott interjúban. Az élő legenda legutóbbi turnéján megtapasztalhatta, mennyire megosztottak az amerikaiak.
2008. július 5. szombat 11:50 - Hírextra
A kanadai születésű énekes-gitáros abból az alkalomból nyilatkozott a német hírmagazinnak, hogy ebben a hónapban mutatják be a három egykori zenésztársával közös tavalyi amerikai koncertkörútról készült filmet. Young és az egykori CSNY szupergrupp három tagja (Stephen Stills, Graham Nash, David Crosby) háborúellenes dalokat előadva vonult keresztül az Egyesült Államokon - és erősen megosztott közönséggel találkozott.

A filmben, amely a CSNY első lemezének a címét (Déja vu) viseli, jól látható és hallható, amint a hallgatóság jelentős hányada fújolva, öklét rázva fogadja az iraki háborút és Bush elnök politikáját bíráló dalokat. Több helyszínen "hazaárulók" skandálás hallatszik a publikum soraiból; máskor olyan hallgatókat mutat a kamera, akik széttépik a belépőjegyüket, és azzal fenyegetik a dalokat szerző Youngot, hogy kiverik az összes fogát…

A 62 éves énekes szerint a háború-ellenzőket bíráló csoportok ma ugyanúgy érvelnek, mint elvbarátaik 40 évvel ezelőtt: hazafiatlannak bélyegzik mindazokat, akik olyan időben, amikor "a nemzet hadban áll", megkérdőjelezik a háború értelmét és jogosságát. "Pontosan ezzel a módszerrel sikerült a Bush-kormánynak éveken át megakadályoznia azt, hogy a közbeszédben téma legyen az iraki háború. Aki ellenezte, az nem volt hazafi" - mutatott rá Young, akinek Ohio című, 1970-ben írott dala a vietnami háborút ellenző amerikai fiatalság egyik himnusza volt annak idején.

A 60-as évek és a jelenkor háborúellenes mozgalmait összevetve az énekes az alapvető különbséget abban látja, hogy a Johnson- és a Nixon-kormány idején még általános hadkötelezettség volt érvényben az Egyesült Államokban. Ezért a fiatalokat kínzó legfőbb kérdés az volt: behívnak-e katonának és elküldenek-e Vietnamba, vagy sem? A mai egyetemistákat viszont az foglalkoztatja, vajon megcsípnek-e egy jó állást a Google-nál vagy az IBM-nél. Ezért nincs ma valódi háborúellenes mozgalom.

"Az iraki háború csak a CNN műsoraiban létezik, valószínűtlenül távol Amerikától. Ha a fiatalok a saját bőrükön éreznék a fenyegetettséget, akkor az utcák tele volnának tüntetőkkel. Ezt Bush és Cheney is tudták. Ezért vívjuk ezt az állítólag életbevágóan fontos háborút mindössze 150 ezer katonával és a privát biztonsági szolgálatok zsoldosaival" - hangoztatta a Der Spiegelnek adott interjúban Neil Young.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását