2024. április 19. - Emma

Dávid Ibolya: következetes az alkotmánybíróság

Az MDF következetesnek tartja az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői döntéseit, amelyekkel alkotmányellenesnek minősített három törvénymódosítást - mondta Dávid Ibolya, a párt elnöke az MTI-nek.
2008. július 1. kedd 07:47 - Hírextra
A pártelnök kifejtette: az MDF egyik javaslatot sem szavazta meg korábban, ugyanis mind a gyalázkodás, mind pedig a kisebbségeket sértő megnyilvánulások szabályozásának esetében alkotmányos kifogásuk volt.

Az Alkotmánybíróság döntését következetesnek tartjuk, mert mindaddig, amíg a gyűlöletbeszéd ügyében az Ab a korábbi három állásfoglalását nem vizsgálja felül, nem is hozható más döntés - tette hozzá.

Dávid Ibolya elmondta: mindkét előterjesztésnél az volt az MDF álláspontja, hogy figyelemelterelésként nyújtotta be őket a kormány, a végeredményt pedig kódolni lehetett. A demokrata fórum ugyanazokkal az indokokkal nem szavazta meg a törvénymódosításokat, amelyeket az Ab a mostani döntésében megfogalmazott - fűzte hozzá.
A közoktatási törvény egyházi iskolák finanszírozásáról szóló rendelkezésével kapcsolatban az MDF elnöke közölte: egy jogállam alapelve, hogy nemzetközi szerződéssel nem lehet szembemenni. Ezt sértette meg a kormány az előterjesztésével, így tejesen egyértelmű volt az Ab döntése.

Az Ab hétfőn három törvénymódosítást minősített alkotmányellenesnek és semmisített meg: a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, ami lehetővé tette volna a gyalázkodás büntethetőségét, a polgári törvénykönyv módosítását, ami a lehetővé tette volna, hogy kisebbségek tagjai és szervezetek polgári jogi igényt terjesszenek elő a kisebbséget érintő, sértőnek tartott megnyilvánulások miatt, emellett alkotmányellenesnek minősítették a közoktatási törvény azon rendelkezését, amely a Vatikáni szerződéssel ellentétesen állapította meg az egyházi iskolák normatív finanszírozásának mértékét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását