2024. április 29. - Péter

Amerikában a legnagyobb a kokain és a hasis fogyasztás

Az amerikaiak állnak az első helyen a hasis és a kokain fogyasztásában annak ellenére, hogy törvényeik igen szigorúan büntetik a drogozást - tűnik ki a PLoS Medicine internetes tudományos folyóirat 17 országra kiterjedő felméréséből.
2008. július 1. kedd 19:12 - Hírextra
A sydney-i South Wales egyetem kutatóinak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataira alapuló közlése szerint az amerikaiak 16,2 százaléka próbálta ki életében legalább egyszer a kokaint, hasist pedig 42,4 százalékuk fogyasztott.

A második helyen az új-zélandiak állnak, de messze az amerikaiak mögött, legalábbis a kokain tekintetében: 4,3, illetve 41,9 százalékkal.A kutatók 17 országban 54 068 személy drogfogyasztási szokásait vizsgálták és kimutatták, hogy bizonyos társadalmi csoportok másoknál nagyobb mértékben hajlanak a kábítószerezésre. Így például egy fiatal, magas jövedelmű férfi esetében az átlagosnál nagyobb a valószínűsége annak, hogy rendszeresen drogot fogyaszt.

Nincs jele annak, hogy az egyes országok hatóságainak politikája lényeges hatással lenne a drogozásra, a szigorúbb szabályozású országokban nem fogyasztanak kevesebb kábítószert, mint azokban, ahol a törvények megengedőbbek. Az utóbbira jó példa Hollandia, ahol közismerten igen liberális a kábítószerekkel kapcsolatos szabályozás, ennek ellenére a lakosságnak alig 1,9 százaléka folyamodott életében kokainhoz és 19,8 százalék fogyasztott hasist.

Az Egyesült Államok kormánya kemény harcot folytat a kábítószercsempészek ellen, ám ennek ellenére a világ első számú kábítószerpiaca maradt, "hála" a dél-amerikai drogkartellek szállítmányainak.

Pedig a drogkartellek elleni küzdelemre szakosodott amerikai hatóság, a DEA mind látványosabb sikerekről számolhat be. Tavaly például csak két razzia során 41 tonna kokaint foglalt le a csempészektől, akiket ezzel 3,5 milliárd dolláros (csaknem 525 milliárd forint) bevételtől fosztott meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását