2024. április 20. - Tivadar

A koleszterin emlékeztet

Azoknak a középkorú embereknek, akiknek alacsony a védőkoleszterin-szintje, nagyobb a kockázata memóriájuk romlására, amely a szellemi leépülés különböző formáinak előjele is lehet - közölték európai kutatók.
2008. július 1. kedd 19:09 - Hírextra
A tanulmányban 3700 brit férfi és nő egészségügyi adatait elemzik Archana Singh-Manoux vezetésével. Azt találták, hogy a nagy sűrűségű zsírszállító fehérje (HDL, vagy védőkoleszterin) csökkenő szintje összefüggésbe hozható a memória hanyatlásával hatvan éves korra.
A népesség öregedésével egyre több embert érint világszerte az Alzheimer-kór. A kutatók megkísérlik azonosítani azokat a kockázati tényezőket, melyek már évekkel a betegség megjelenése előtt felbukkanhatnak.

A kutatók a vizsgált személyek vérének koleszterinkoncentrációját mérték, valamint átlagosan 55, majd 60 éves korukban egyszerű memóriatesztet végeztettek el velük. A teszt abból állt, hogy 20 szó elhangzása után két perc alatt annyit le kellett írniuk a résztvevőknek, amennyire emlékeztek.
55 évesen azoknál, akiknek alacsony volt a HDL-szintje, 27 százalékkal nagyobb volt a memóriaromlás kockázata, mint a magas HDL-szintű embereknek. 60 évesen ez a különbség már 53 százalék volt. Az alacsony HDL-szint 40 milligrammnál kisebb, a magas pedig 60 milligrammnál nagyobb értéket takar deciliterenként.

A nagy sűrűségű zsírszállító fehérjék (HDL) szerkezete olyan, hogy akár a sejtfalról is képesek összegyűjteni a felesleges koleszterint és elszállítani a májba, amely lebontja a vérzsírokat.
A vér teljes koleszterinszintje és a memória hanyatlása között nem találtak összefüggést a kutatók, akik tanulmánya az Amerikai Szív Társaság lapjában jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását