2024. április 16. - Csongor

980 kilométeres világrekord

Világrekordot döntött Davor Novovic szerb maratoni úszó, mert huszonegy nap alatt tette meg a Korfu szigetétől Montenegró legdélibb csücskéig tartó 980 kilométert.
2008. július 1. kedd 16:12 - Hírextra
A Partizan Beograd sportklub tagja azonban még ennél is többet akar: a montenegrói tengerpart északi végébe, Herceg Noviba tart, ahová várhatóan július 12-én vagy 13-án érkezik meg.

Eddigi teljesítménye (980 kilométer június 9-e óta) azt jelenti, hogy három héten keresztül naponta átlagosan több mint 46,5 kilométert úszott a tengerben. Ezzel a múltnak adta át a horvát Veljko Rogosic korábbi rekordját.

Ekkora teljesítmény után természetesen várható némi lassulás, de a 32-33 napos úszókaland várható vége (1180 kilométer megtétele után) mégis az lesz, hogy Novovic több mint egy hónapon át napi átlagban majdnem harminc kilométert úszik. Mint a szerb sajtónak nyilatkozta, ebben nem akadályozza semmi: az idő remek, nagy hullámok nincsenek, a delfinek és a teknősbékák kifejezetten kedvesek az Adrián, a cápákat pedig elriasztja a kísérő motorcsónakok zaja.

A megszállott szerb úszónak nem ez az első nagy vállalkozása: a rekordok Guinness-féle könyvébe tavaly azzal került be, hogy naponta 30 kilométert maga mögött hagyva tíz nap alatt tette meg az olaszországi Bari és a montenegrói Petrovac közti 300 kilométert. Az idén úszott már 105 kilométert Montenegró partjai mentén Ulcinj és Herceg Novi között, átkrallozott a La Manche-csatornán, s ha kilihegi magát, még ebben az évben 50 nap alatt végig akarja úszni az Amazonast, hogy megdöntse a szlovén Martin Strela 66 napos rekordját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását