2024. július 18. - Frigyes

Próbálj meg lazítani...

Fáradtan, kimerülten nem érdemes erőltetni a munkát, mert hosszú távon az egészségünk láthatja kárát. Az Alabamai Egyetem kutatópszichológusai szerint ilyenkor egyre keményebb munkára sarkalljuk a szív- és érrendszerünket, ami egy határon túl ártalmas.
2008. június 30. hétfő 19:27 - Hírextra
Ha a kimerültség határán lévő ember kap egy olyan feladatot, aminek elvégzése valamilyen haszonnal, jutalommal, vagy számára kedvező eredménnyel kecsegtet, akkor további erőfeszítésekre képes, hogy behozza a fáradtságból származó csökkent munkaképességét. Ennek eredményeképpen a vérnyomása megemelkedik és egészen a feladat befejezéséig magas marad. A másik lehetősége ilyenkor, hogy elérhetetlennek minősíti a kitűzött célt, és feladja a próbálkozást.

„A megfigyelésünk, miszerint a kemény munka végzésekor emelkedik a vérnyomás, egészségügyi jelentőséggel bír, mert a szív- és érrendszer túlterheltsége komoly betegségekhez vezethet, mint például a magas vérnyomás és szívbetegség. Azok, akik tartósan túlterhelik a szív- és érrendszerüket, nagyobb kockázatnak vannak kitéve ezeket a betegségeket illetően” – összegezte a megfigyelést Rex Wright, a kutatást vezető pszichológus.

A vizsgálat során önkénteseknek memóriafeladatot kellett végezniük, miközben mérték a vérnyomásukat és pulzusukat is. A fáradtság és a feladat teljesítése közben emelkedő vérnyomás közötti kapcsolat egyértelmű volt azokban az esetekben, ahol a kitűzött nyeremény csábította a résztvevőket. Akiket kevésbé vonzott a nyeremény, azoknak nem nőtt a vérnyomásuk, még akkor sem, ha fáradtak voltak – ugyanis kevesebb energiát fektettek bele a munkába.

„Az ember természetes ösztöne szerint fáradtan kevesebbet teljesít. Létezik azonban olyan élethelyzet, amikor az ember a teljesítőképessége határait súrolja, és még mindig tovább dolgozik. Erre kényszerülhetnek például az egyedülálló gyermekes szülők” – mondta Wright.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását