2024. március 2. - Lujza

Megtartható a fogyás utáni súly!

Ha a leptin nevű hormon szintje lesüllyed a szervezetben, könnyebben visszajönnek a fogyókúra során ledobott kilók – nyilatkozták amerikai kutatók. A leptin diéta előtti szintre való visszaállítása megoldhatná ezt a problémát, és így az érintettek v
2008. június 30. hétfő 07:48 - Hírextra
Fogyókúra után az anyagcsere nemcsak hogy hatékonyabbá válik, és így a testnek kevesebb kalóriára van szüksége, de ugyanakkor az agy könnyebben elcsábul a gusztusos finomságok láttán.
fogyás, leptin

A zsírsejtekben tárolt leptin egy természetes étvágycsökkentő, mely segít az agynak lemondani a kívánatos ételekről. Az 1990-es években komoly vihart kavart, amikor a tudósok bebizonyították, hogy a leptin egerekben súlyvesztéshez vezetett. Ez azonban emberekben ritkán fordul elő.

Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy amikor lefogyunk, a leptin szintje lecsökken, mert szervezetünk meg akarja óvni az energiatartalékait. Most a Columbia Egyetem kutatói arra próbálnak rájönni, hogy milyen hatással van a leptin csökkenése azok agyára, akik súlyt veszítettek, és vajon a hormon pótlása segíthet-e megtartani a versenysúlyukat.

A kutatók elhízott embereket követtek nyomon egy kórházi felügyelet alatt zajló diéta előtt és után, melynek során testtömegük 10 százalékától szabadultak meg. A résztvevőknek képeket mutattak ételekről, és különböző tárgyakról, például egy jojóról. Kiderült, hogy fogyás után az agy táplálékfelvételért felelős területei kevésbé voltak aktívak, amikor ételeket mutattak nekik, az érzelmek szabályozásáért felelős területek azonban aktivizálódtak. Amikor a tudósok visszaállították a leptinszintet a diéta előtti szintre, ezek a változások pont fordítottak voltak.

A kutatók szerint a leptin hatásos eszköz lehetne a súlycsökkenés hosszútávú fenntartásához.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását