2024. április 26. - Ervin

Magyar filmek Luxemburgban

Elsőként Magyarország szerepel a Kortárs filmek Kelet-Európából sorozatban, amelyben az utóbbi 10 évben készült nyolc magyar filmet láthat a közönség július 2-tól Luxemburg turistaparadicsomában, Viandenben, egy 200 éves házban, amely mozi, kávéház, kiáll
2008. június 30. hétfő 19:33 - Hírextra
Az Ancien Cinéma nevű klubban a szerdai filmes megnyitón részt vesz a luxemburgi magyar nagykövetség képviselője és Burányi Adrienne, a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet munkatársa az eseménysorozat társszervezőjének képviseletében - mondta el személyesen az MTI-nek.

A megnyitón Goda Kriszta Csak szex és más semmi című alkotását vetítik, majd Gauder Áron Nyócker és Fliegauf Benedek Dealer című munkáját láthatják még júliusban, augusztus 20-án Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmje következik. Szeptemberben Pálfi György Taxidermia, októberben Fliegauf Benedek Tejút című, sajátos természeti (ambient) filmje, Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) Lassú tükör című nagyjátékfilmje lesz látható.

Novemberben Nemes Gyula Egyetleneim című alkotását játsszák, december elején pedig a ciklus legsikeresebb alkotását újra levetítik.

Vianden Észak-Kelet Luxemburgban, az Ardennek hegységben található, 1500 lelket számláló, festői fekvésű falu, a hegy tetején a XI-XIV. században épült várral, ahol éppen egy litván képzőművész, Romanas Borisovas kiállítása látható.

Az Ancien Cinéma nevű klubot egy fölújított 200 éves házban rendezték be az 1960-as évek bútoraival. A lengyel Maciej Karczewski a klub menedzsere, ő találta ki a filmsorozatot és hívta meg elsőként a magyarokat.

A klubban Lukasz Klis lengyel grafikusművész tárlata látható, de tartanak klasszikus zenei esteket és dzsesszkoncerteket is az Ancien Cinéma-ban. Valódi olasz espressokávé, lengyel zoladkowa (keserű vodka), édességek, köztük a Babeczka (karamell-csokoládé) is kapható a viandeni "kultúrházban."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását