2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A cukorbetegség az inzulinon túl is javítható

Egy új gyógyszer még azoknak a cukorbetegeknek a vércukrát is csökkenti, akiknek az anyagcseréje inzulinos kezelés, megfelelő étrend és rendszeres mozgás ellenére sincs egyensúlyban.
2008. június 30. hétfő 09:54 - Hírextra
Egy új nemzetközi vizsgálat biztató eredményeit az Amerikai Cukorbeteg Szövetség 68. kongresszusán ismertették. A diabétesz, magyarul cukorbetegség világszerte a halálozási statisztikák negyedik helyén található. A cukorbaj főleg a szív- és érrendszeri betegségek egyik kockázati tényezője és a diabétesszel kapcsolatos szövődmények miatt évente négy millió ember hal meg. A legtöbb cukorbeteg a 2. típusú, felnőttkorban megjelenő változatban szenved. Vannak tablettás kezelési megoldások is, de a súlyos betegek inzulin beadására is rászorulnak.

A most véget ért vizsgálatot 12 ország 60 központjában, csaknem egy esztendeig folytatották és betűszóval jelölt neve ARPEGGIO volt. Olyan diabéteszes betegek vettek részt benne, akik átlagosan már hat esztendeje kaptak inzulint, de vércukor értékük ennek ellenére nem volt megfelelő.

A cukorbajban szenvedők jól ismerik a laboratóriumi papíron látható jelzést, amely nem a vércukor érték, hanem a vérfesték, a hemoglobin cukorhoz kötődő molekulája, a leleten a HbA1c. A vércukor helyett azért mérik ezt a gyógyításban, mert a vércukor csak pillanatnyi helyzetet mutat, a vérfesték cukorkötődését jelentő szám viszont az utolsó két hónap átlagos vércukorszintjét jelzi.
Az új gyógyszer, a rimonabant tabletta az inzulin mellett adva lényegesen csökkentette a vércukorértékeket. A vizsgált személyek cukorbetegsége átlag háromszor jobban volt egyensúlyban, amikor a betegek az inzulin kezelés mellett a rimonabant tablettát is szedték, mint ha csupán inzulint kaptak az életmódi tanácsok mellett.

"Az ARPEGGIO vizsgálat bizonyította: ma már van további lehetőség arra, hogy a diabéteszben szenvedő betegek állapotát jelentősen javíthassuk az eddigi gyógyítási lehetőségek, akár az inzulin alkalmazása mellett, a megfelelő diétát és a rendszeres mozgást kiegészítve" - mondotta Priscilla L. Hollander, a nemzetközi tanulmány amerikai vezetője.

Ez fontos, mert a nemzetközi statisztikák szerint a HbA1c szint egy százalékos emelkedése a nők halálozási kockázatát 28 százalékkal, a férfiakét 24 százalékkal növeli. A szint hasonló szintű csökkentése remélhetőleg hasonló mértékű javulást eredményezhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását