2024. április 27. - Zita

Meleg helyzet lesz!

Magyarországon ma sokan és sokféleképpen adnak hangot véleményüknek, követelnek, tiltakoznak, kampányolnak, tüntetnek, gyülekeznek és menetelnek. Elvégre is demokráciában élünk, vagy mi a szösz. A melegek útjába valamiért mégis minden évben akadályt görge
2008. június 28. szombat 12:15 - Bakonyi Enikő
Pörögnek az események a július 5-én tartandó melegfelvonulással kapcsolatban. Minden hétre jut egy-két botrányküszöböt verdeső hír. Hol jogszerűtlenül betiltják, hol - hála több civil szervezet és politikus tiltakozásának - mégis engedélyezik a Meleg Méltóság Menetét. Legújabban pedig kiderült, hogy bár a budapesti rendőrfőkapitány korábban a „tömegközlekedési és közúti járműforgalom ellehetetlenítése” okán próbálta megakadályozni a felvonulást, a BRFK utóbb mégis engedélyt adott a jobboldali, melegellenes nézeteit nyíltan vállaló Rendszerváltó Fórumnak egy ellendemonstrációra, ugyanazon a napon és egyazon útvonalon. (Ergo két felvonulás nem okoz akkora fennakadást a közlekedésben, mint egy…) Közben pedig a két hírhedt balhécsászár, Budaházy György és Toroczkai László is mozgósítja már a „magyar hazafiakat”.



Benézünk a rózsaszín függöny mögé

Gay Pride Day
Ma már a homoszexuálisok több világvárosban rendeznek éves rendszerességgel úgynevezett büszkeségnapi felvonulásokat. A melegfelvonulások közül a legnagyobb a brazíliai São Pauló-i (2008-ban pl. 3,5–5 millió résztvevővel), a leghíresebb pedig a Mardi Gras (New Orleans), ahol a melegek szivárvány zászlók, színes léggömbök és transzparensek alatt tartanak karneválszerű utcai ünnepségeket. (Forrás: Wikipédia)
De a szélsőjobbos botrányhősök akcióinál és a rendőrség sokszor minden logikát nélkülöző döntéseinél érdekesebb lehet először is magára az eseményre fókuszálnunk. Utánanéztünk az LMBT Fesztivál történetének, céljainak és idei programkínálatának.

A Meleg Méltóság Menete csupán egy fejezete a július 2-án kezdődő öt napos Fesztiválnak, mely idén tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre. Igaz, a szervezők már 1992-ben meghirdették az első Gay Pride-ot, de az akkor érdeklődés hiányában elmaradt. Helyette csak egy jó kedélyű, de ma már a programsorozat elődjének számító piknikezést sikerült megvalósítani, a következő évekre azonban meleg tematikájú filmfesztivállá nőtte ki magát az esemény. Az első felvonulás 1997-re datálható, azóta pedig évről évre egyre többen vállalják fel emelt fővel másságukat, miközben a fesztivál betiltását kérelmezők és a programokat rendbontással megzavarók létszáma is egyre nő. A fejcsóválók között a szélsőjobboldali csoportok mellett rendre szerepelnek egyházi szervezetek is. Emlékezetesek a tavalyi erőszakos fellépések: ellentüntetők tojásokkal, üvegekkel, sőt Molotov-koktélokkal dobálták meg a békés felvonulókat. De a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány - pont a 2007-ben történtek miatt, megmutatván, hogy nem félnek - kiemelten fontosnak tartja, hogy idén is megtartsák a menetet. A programok tehát a rosszindulatú furkálódások ellenére sem szenvednek csorbát: a Művész mozi a világ melegfesztiváljainak legjobb alkotásaiból szemezgetve közel ötven filmet vetít majd, a hagyományokhoz híven lesz háziállat szépségversennyel színesített Pink Piknik, minden estére jut egy-egy meleg parti, de a szokásos workshopok, kerekasztal-beszélgetések sem maradnak el.



LMBT
(Angolul LGBT) gyűjtőfogalom, mely a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek sokszínű csoportjaira összefoglalóan utal, akik érdekeik hatékonyabb képviselete érdekében gyakran lépnek fel közösen a helyi és nemzetközi politikai színtereken. (Forrás: http://www.socio.mta.hu/site/fileadmin/english/LMBT-ZAROTANULMANY-logosFF.pdf)
Pálfi Balázst, az Antirasszista díjas újságíró-riportert, az önmagát fanyar humorral csak „közbuzinak” címkéző melegaktivistát a Meleg Méltóság Menete céljáról kérdeztük. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a felvonulás rendeltetése kimerül-e annyiban, hogy az egész éves, diszkrimináció előli „bujkálást” követően évente egyszer a társadalomnak ez a kisebbsége is végre megmutathatja magát, vagy a Menet összekapcsolható például a melegjogokért való küzdelemmel, illetve más törekvésekkel is.

„Jóval többről van szó annál, minthogy az év bármely napján kimegyünk az utcára dajdajozni. Már a fesztivál mottója is egy jelkép: „egy család vagyunk”, tehát együtt élünk (együtt kell, hogy éljünk) melegek és nem melegek. Összetartunk. Ez másrészt arra is utal, hogy egy élettársi kapcsolat törvényesítésével létrejön egy a társadalom intézményrendszere által elismert kis szociális formáció, egy kis család. (Ma Magyarországon erre nincs törvény adta lehetőség a melegek számára.) Ezt is szimbolizálja, ennek a megnyilvánulási tere ez a fesztivál. Ugyanakkor persze az is lényegi része a felvonulásnak, hogy egy évben egyszer mi is megmutatkozunk a társadalom egészének, minthogy számunkra nem nagyon van más tere, útja a melegségünk megélésének.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását