2024. április 26. - Ervin

Gyurcsány elhatárolódik önmagától

A Heti Válasz szerint máris megingott a kisebbségi kormányprogram. Júliusban lépett volna hatályba a szociális törvény módosítása, de a javaslat olyan dilettánsra sikeredett, hogy be sem nyújtották a parlamentnek.
2008. június 27. péntek 10:13 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc ma már elhatárolódik azoktól, akik segély helyett munkát ajánlanak, pedig februárban még erre az alapelvre tervezett országos kampányt. A miniszterelnök évértékelő beszédében azt mondta: "Korrigálni kell segélyezni rendszerünket annak érdekében, hogy az ne tartsa távol a munkától időnként azokat is, akik - ha lenne munkahely, és ha akarnának - tudnának dolgozni". Nem említette azonban, hogy kormányfőként már végrehajtott egy szociális reformot, amikor 2006-ban megemelte a rendszeres szociális segély összegét, és kifizetését a szegénységi küszöb alatt élők számára törvényben garantálta. Addig az önkormányzatok dönthették el, kinek adnak támogatást, de ez a jogkörük megszűnt - a válságrégiókban pedig feszültséget szült, hogy segélyek révén akár a minimálbérnél is magasabb összegekhez lehetett hozzájutni.

A központi régió, azaz Budapest és Pest megye kivételével egész Magyarországon magas a demográfiai kockázat a befektetők számára - számol be a HVG a német Econsense intézet előrejelzését ismertetve. Az indexet májusban mutatta be Brüsszelben Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért és szociálpolitikáért felelős uniós biztos. E szerint nem csupán gazdasági téren van Magyarország az EU perifériáján, de ez mutatható ki azon demográfiai, foglalkoztatási és oktatási adatok alapján is, amelyekből a gyáriparosokat tömörítő Német Iparszövetség által alapított Econsense intézet készítette indexét. Az EU-s régiókra lebontott adatok alapján készített térképek az intézet szándékai szerint az üzleti élet szereplőinek tájékoztatására szolgálnak arról, 2030-ig milyen demográfiai kockázatokat rejtenek az egyes térségek. Egész Európában öregszik a népesség, és egyes régiókban még csökken is. A demográfiai gondoktól sújtott Magyarország európai viszonylatban e területen nem tartozik a legrosszabbak közé, de nem biztos, hogy ez örvendetes tény.

A Figyelőből megtudhatják, hogy az aktivitást és az egészség őrzését szolgáló anti-aging medicina idehaza még gyerekcipőben jár, s mindenféle csodaszereket is megpróbálnak eladni e címen. Madonnával, Kate Winslettel és Susan Sarandonnal reklámozza az egyik hollywoodi anti-aging center sejtregeneráló bio-kozmetikumát. A bőrhámlasztó, vitalizáló "exfoliant szérumot" tartalmazó készítményt 264 dollárért kínálják. Jobbára internetes kereskedelem útján idehaza is árusítanak ilyen hatóanyagú krémet, s nem is drágán: mindössze 4800 forintért. De vajon reális-e, hogy ennyi pénzért nem öregszünk majd? Az űrkutatás eredményeit is hasznosító anti-aging medicina Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már az 1980-as évek közepe óta virágzó tudományág; az öregedés jelenségének megértésén keresztül szeretné elérni, hogy az emberi szervezet a lehető legkisebb károsodással vészelje át az éveket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását