2024. április 19. - Emma

Bill Gates nyugdíjba megy

Bill Gates, a Microsoft alapító-elnöke visszavonul pénteken a szoftverbirodalom napi ügyeinek irányításától és ezentúl jótékony célú tevékenységekkel kíván foglalkozni. Ha nem is népszerű, de mindenképp fontos emberként vonul be a történelembe.
2008. június 27. péntek 14:00 - Hírextra

Gates 1975-ben, megsejtve a személyi számítógépek forradalmának kezdetét, kimaradt a Harvard Egyetemről, hogy megalapítsa a Microsoft céget, amely a világ legnagyobb szoftvervállalatává nőtte ki magát.

Az 52 éves Gates - aki cége sikereinek köszönhetően 13 éven át, egészen tavalyig a világ leggazdagabb embere volt - 33 év elteltével visszavonul. A jövőben feleségével közösen létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítvány - a világon a legnagyobb magánalapítvány - ügyeinek szenteli idejét, egyebek között vakcinakutatásoknak és harmadik világbeli fejlesztési programok támogatásának.

A nagy gazdagság nagy felelősséggel jár - szokta emlegetni a máig kamaszos arcú, de már őszülő hajú Gates, aki a Microsoft legnagyobb részvényeseként megtartja az elnöki címet, és bizonyos technológiai fejlesztésekből továbbra sem kíván kimaradni. A cég részvényeinek 8,7 százaléka az övé, ez 23 milliárd dolláros vagyont jelent.

"A 20. század egyik legéleslátóbb üzletembere és technológiai szakembere" - mondta Michael Cusumano, a Massachusettsi Műszaki Egyetem professzora Gates öröksége kapcsán.

"Nem feltétlenül fogják széles körben tisztelni, de arra az emberre emlékeznek majd, aki egy olyan tevékenységet teremtett, amely az amerikai gazdaság egy jelentős szeletét képviseli" - fogalmazott Rob Helm független kutató, aki szerint Gates olyan nagy üzletembereként vonul majd be a történelembe, amilyen John D. Rockefeller volt.

A Microsoft két éve készül a szoftverzseni távozására, helyét három szakember fogja betölteni. Gates nehéz pillanatban hagyja el cégét, amely a gyorsan változó számítógépes világban egyre keményebb harcot vív a Google internetes céggel és régi riválisával, a Macintosh gépeket gyártó Apple-lel. S bár a világ komputereinek 90 százalékán Windows-programok futnak, a Macintosh számítógépek 5 százalékra növelték piaci részesedésüket.

A 2007 januárjában kibocsátott Vista operációs rendszer egyáltalán nem lett népszerű a felhasználók körében, sokan inkább a korábbi XP rendszernél maradnak, mások érdeklődése a nyílt forráskódú ingyenes Linux programok, valamint a Macintosh gépek felé fordult, ez utóbbiakon az Apple saját operációs rendszere fut.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását