2024. április 20. - Tivadar

A magas vérnyomás internetes kezelése

Ha a magas vérnyomású beteg otthon rendszeresen méri a vérnyomását, a mérési eredményeket pedig tudatja internet útján a patikussal, aki szükség esetén változtat a gyógyszerezésen, az eredmény lényegesen jobb, mintha időnként személyesen menne el az orvos
2008. június 27. péntek 09:30 - Hírextra
Minden harmadik-negyedik felnőttnek magas a vérnyomása és ez a betegség a szívroham vagy a szélütés egyik legfontosabb kockázati tényezője, ennek ellenére a magas vérnyomású emberek felének nem csökkentik normális szintre a vérnyomását. Ez nagy veszély, amiben a betegnek és orvosának egyaránt van szerepe és amit csak együtt hozhatnak rendbe.

Beverly Green és munkatársai úgy gondolták, ha az amerikaiak 75 százalékának otthonában működik internet és annak segítségével leveleznek kezelőorvosukkal, felirathatják a receptet, megtudhatják laboratóriumi leleteiket, magas vérnyomásuk kezelését is eredményesen segíthetnék.

Véletlenszerű beosztással három csoportot szerveztek csaknem 800 magas vérnyomás miatt kezelésre szoruló betegből. Az első csoport tagjai a szokásos gyógyszerelést kapták és időnként elmentek a doktorhoz vérnyomásuk ellenőrzése végett. A második csoportban lévők otthon rendszeresen mérték a vérnyomásukat és néha tájékoztatták orvosukat az eredményről.
A harmadik csoport szintén otthoni vérnyomásmérést végzett, de az eredményt internet útján gyógyszerésszel közölte, aki előzetes megbeszélés alapján, szükség szerint módosította a gyógyszerezést. Valamennyi beteg kezelését csaknem egy évig folytatták.

A megfelelő vérnyomást a szokásos kezelésben részesülő betegek 31 százaléka, az otthon, rendszeresen saját vérnyomását mérő betegek 36 százaléka érte el, viszont az otthoni vérnyomásmérés eredményeit internet útján a gyógyszerésszel megbeszélő betegek közül 56 százaléknak lett normális a vérnyomása.

Green doktornő hangsúlyozta, hogy a harmadik betegcsoport kiemelkedően jó eredményei főleg annak köszönhetők, hogy az internet segítségével a betegek gyógyszeres kezelését szinte naprakészen, szükség szerint szabályozták. A munkacsoport véleménye szerint a jövőben ezt a módszert más, ugyancsak állandó kezelést igénylő betegségekben, például cukorbaj esetén is alkalmazni lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását