2024. május 2. - Zsigmond

Tom Lantos hagyatéka

A közelmúltban elhunyt Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő írásos hagyatéka a Kaliforniai Egyetemre kerül - jelentette be a Berkeley-ben található intézmény. A februárban 80 éves korában elhunyt politikus hagyatékában megtalálható
2008. június 26. csütörtök 07:21 - Hírextra

A gyűjtemény részét képezik olyan levelek is, amelyeket Lantos anyanyelvén, magyarul írt, amikor a Washingtoni Egyetemen tanult.

A Kaliforniai Egyetem Bancroft-könyvtárának igazgatója, Charles Faulhaber már idén januárban egyeztetett Lantossal - aki az amerikai kongresszus egyetlen holokauszt-túlélő tagja volt -, miután megállapították, hogy a képviselőnek nyelőcsőrákja van. Halála után a könyvtár a családdal állapodott meg arról, hogy személyi hagyatékát Berkeley-ben helyezik el. Az anyagokat Tom Lantos washingtoni és San Mateó-i irodájából (ez utóbbi kaliforniai körzetnek volt a képviselője) szállítják a Kaliforniai Egyetem bibliotékájába.

Tom Lantos hagyatéka - mint a San Francisco Chronicle című lap írta - azt tükrözi, hogy a politikus egész életét az emberi jogok ügyének szentelte. A világháború utáni kommunista Magyarországról az Egyesült Államokba emigrált Tom Lantos a Föld minden pontján kiállt az emberi jogokért Szudántól kezdve Tibeten és Kelet-Európán át az egykori Szovjetunióig - írta az újság.
Az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadságérmet adományozta idén öt másik személy mellett Tom Lantosnak George Bush. A posztumusz kitüntetést özvegye, Annette Lantos vette át a múlt héten a Fehér Házban.

"Azért küzdött, hogy erőt adjon az elnyomott népeknek világszerte a szabadságért folyó küzdelmükben (...) arra emlékeztetett bennünket, hogy soha sem szabad szemet hunynunk az embertelenségek felett (...) az Egyesült Államok tisztelettel adózik
Tom Lantosnak lankadatlan vezető szerepéért és azért az élete végéig tartó szolgálatért, amelyet nemzetünknek és a világnak tett" - olvasható az elismerés indokolásában. Bush a ceremónián arról beszélt, hogy Lantos a kongresszus mindkét szárnyának tiszteletét kivívta, és abban a közel három évtizedben, amíg a törvényhozásban dolgozott, minden emberi jogi ügy élharcosa volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását