2024. július 18. - Frigyes

Szívroham ellen vörös rizs

Jelentősen csökkentette a szívroham ismétlődésének kockázatát, javította a betegek életkilátásait a kínai vörös rizsből származó gyógyszerkészítmény koszorúérbetegeknek adva. A nagy kínai tanulmány eredményeit az amerikai szívgyógyászok szaklapja közölte.
2008. június 26. csütörtök 09:48 - Hírextra
Kínában és a Távol-Keleten évszázadok óta fogyasztják a vörös rizst, ami úgy készül, hogy a fehér rizst vörös színű élesztőgombával kezelik, ami a kínai konyhában fontos fűszer, tartósítószer, ételkiegészítő. A pekingi kacsa különös színe ugyancsak a vörös rizsnek köszönhető.

Arra is vannak adatok, hogy a kínai gyógyszerkönyvben mintegy ezer esztendeje szerepelnek a vörös rizsből készült patikaszerek, mert javítják a vérkeringést, az emésztést és hatásosak hasmenés ellen. Mikor bizonyos gombafélékből évtizedekkel ezelőtt előállították a leghatékonyabb vérkoleszterin csökkentő gyógyszercsoportot, a sztatinokat, kiderült, hogy a vörös rizskészítmény ugyancsak bőségesen tartalmaz sztatint.

Ezért indult el az ötéves tanulmány Kínában, ahol csaknem ötezer koszorúérbeteget vettek be a vizsgálatba. Véletlenszerű beválasztás szerint, szívinfarktus után a betegek fele a vörös rizs kivonatát tartalmazó kapszulát szedte, a másik csoport hatóanyag nélküli kapszulát kapott.

David M. Capuzzi, a tanulmány amerikai vezetője és kínai munkatársai azt találták, hogy öt év alatt a vörös rizsből készült gyógyszer a szívroham ismétlődésének kockázatát 45 százalékkal csökkentette, egyharmadával lett kisebb a szívműtétek gyakorisága. Általában jelentősen javultak azoknak az életkilátásai, akik az XZK elnevezésű kapszulát kapták.

Tekintve, hogy a vörös rizsből kivont anyag bőségesen tartalmazza a sztatint, a kezelt betegek vérkoleszterin szintje megfelelően csökkent.

A munkacsoport azt is fölvetette, hogy eredményeik alapján olyan szívbetegek, akik valamelyik sztatin gyógyszert szedik, de mellékhatások miatt a kezelésnek nehézségei vannak, áttérhetnek a kínai kapszulára. Ezzel kapcsolatban viszont szakértők további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

Gond az, hogy itt kizárólag kínai szívbetegeket kezeltek a kapszulával és nem lehetetlen, hogy a nem kínai emberek más módon és mértékben reagálnak erre a készítményre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását