2024. április 19. - Emma

Nem vetítenek náci filmet az újpesti katolikusok

Nem engedélyezi az újpesti főplébánia, hogy a fenntartásában működő újpesti katolikus kultúrházban levetítsék az 1940-ben forgatott Jud Süss című filmet, amelyet világszerte a hitleri Németország hírhedt, zsidóellenes propagandafilmjeként tartanak számon.
2008. június 26. csütörtök 08:15 - Hírextra
A filmet eredetileg a Magyarok Világszövetsége (MVSZ)- Magyarok Házában vetítették volna, de mint azt a világszövetség elnöke a távirati irodával kedden közölte, a vetítés elmarad, a Magyarok Házát működtető kft. ügyvezető igazgatóját azonnali hatállyal elbocsátották, mert az MVSZ megkérdezése és hozzájárulása nélkül szerződést kötött "a hitleri Németország egyik legélesebb zsidóellenes propagandafilmjének " vetítésére az intézményben. A szerződést egyúttal felbontották.

Az MVSZ sajtószolgálata egyúttal azt is tudatta, hogy a film magyarországi vetítésére a jogot a Gede testvérek Bt. birtokolja.

A távirati iroda telefonon megkereste a németországi Wiesbadenben működő Friedrich-Wilhelm-Murnau Alapítványt, amely a szövetségesek által 1945-ben elkobzott "birodalmi filmvagyont", vagyis a második világháború végéig vetített német filmeket és azok jogait őrzi.

Az alapítványnál megerősítették, hogy a Jud Süss vetítési jogaival a szervezet rendelkezik, de arra a kérdésre, hogy a Gede testvérek kiadó megszerezte-e a jogot a film magyarországi vetítésére - nyári szabadságolásra hivatkozva - néhány nap múlva ígértek választ.

A Népszava a héten arról számolt be, hogy a Jud Süss magyarországi bemutatásában tevékeny részt vállalt ifjabb Hegedűs Loránt felesége, Hegedűsné Kovács Enikő, a Népszabadság pedig azt írta, a vetítés - amelyet a kuruc.info szélsőséges portálon is beharangoztak - nem marad el, mert a szervezők, "a fasiszta művek kiadásáról ismertté vált Gede testvérek" és Hegedűsné Kovács Enikő a filmet egy újpesti helyszínen mutatják be.

Az MTI információja szerint a filmet az újpesti katolikus kultúrházban két előadásban akarták bemutatni, a belépőjegyeket 1000 forintért árulták.

A katolikus közösségi ház plébánosa a távirati irodának azt mondta, a Gede testvérek Bt. a gondnokukat kereste meg telefonon azzal a szándékkal, hogy pénteken levetítenék a filmet. A plébános hozzátette, amikor a gondnok tárgyalt, majd szóban megállapodott a bt.-vel, őt nem értesítette erről.

A megállapodást a katolikus főplébánia szerdán visszamondta - közölte Horváth Zoltán. Hozzátette: a művelődési ház pénteken, amikor bemutatták volna a filmet, zárva lesz, az ajtajára pedig kiírják, hogy elmarad a vetítés.

Horváth Zoltán az MTI kérdésére azt mondta, nem tudja, van-e filmvetítési engedélye a náluk bejelentkezett társaságnak.

Jud Süss címmel Wilhelm Hauff írt 1827-ben könyvet, ugyanilyen címmel jelent meg Lion Feuchtwanger történelmi regénye 1925-ben. Feuchtwanger műve és a regény alapján 1934-ben készült Jud Süss című brit film egyaránt elítélte az antiszemitizmust, a film a nácik zsidóellenességét figurázta ki.

A náci propagandafilmet 1940-ben forgatta Veit Harlan, az antiszemitizmus "igazolására", Joseph Goebbels propagandaminiszter felügyelete mellett. A film a zsidók egyik leggyűlöletesebb ábrázolása - olvasható a Wikipedia internetes lexikonban. Levetítették többi között SS-egységeknek, mielőtt zsidók elleni bevetésre indították volna őket, koncentrációs táborok őreinek és olyan területeken élő lakosságnak, ahonnan zsidókat deportáltak.

Főszerepe Joseph Süss Oppenheimer alakjára épül. Feuchtwanger történelmi regénye egy zsidó üzletemberről szól, aki pénzügyi jártasságának és politikai érzékének köszönhetően a württembergi herceg vezető tanácsadója lesz és segít az uralkodónak abban, hogy hatalmát, gazdagságát korrupt módszerekkel növelje. Amikor azonban szeretett lánya az uralkodó bírvágyának áldozatul esik, bosszút esküszik. Leleplezi a herceg tervét a törvényhozás feloszlatására, ezzel a herceg halálát okozva, majd feladja magát. Kötél általi halálra ítélik, s bár időközben már tudja, hogy egy nemes fia, s ha származását elárulná, megmenthetné az életét, nem teszi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását