2024. április 29. - Péter

Konzultáció a TB átalakításáról

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) a társadalombiztosítás megújítását szolgáló országgyűlési határozat tervezetének társadalmi konzultációjára készül - mondta Gál Péter, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának munkatársa a NEK csütörtöki ül
2008. június 26. csütörtök 18:01 - Hírextra
Hozzátette: a dokumentum lényege, hogy meg kell őrizni az egységes társadalombiztosítási rendszert mind funkciójában, mind intézményeiben, erősíteni kell a szolgáltatók versenyét, továbbá szektorsemleges finanszírozásra van szükség. Ezek folyományaként az egészségügyi rendszerben megtakarított pénzügyi forrásokat az ágazatban dolgozók javadalmazására kell fordítani.
A tervezet szerint az egészségbiztosítás intézménye a Nemzeti Társadalmi Egészségbiztosítási Intézet lenne, ez kezelné a pénzügyi alapot.

Gilly Gyula, a NEK által felkért szakértő azt mondta, hogy a szükségletalapú ellátást és finanszírozást preferálja a tervezet. Hozzátette, hogy véleménye szerint az Egészségbiztosítási Felügyeletet meg kell szüntetni, az ellenőrzést egyfajta önkormányzati rendszer felügyelné, amely 21 tagú lenne, tagjainak egy részét a munkavállalók és a munkaadók képviselői adnák.

A határozatról a párbeszédet a civil szervezetekkel, betegszervezetekkel és a pártokkal tervezik elkezdeni, reményeik szerint a konzultáció után a határozat "megtalálja a maga útját" és azt mindenki a sajátjának érzi majd.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal 2004 májusában alakult, célja az ágazat problémáinak megvitatása, javaslatok tétele. Tagjai a pártok delegáltjai, szakmai és betegszervezetek képviselői. A NEK ülésein a szervezet megalakulása óta nem vesznek részt a kormánypártok képviselői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását