2024. május 29. - Magdolna

Gyurcsány: vigyázni kell a Magyar Gárdával

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint különös körültekintéssel kell eljárni, amikor olyanok hoznak létre paramilitáris szervezeteket, akik időnként annak érdekében lépnek fel, hogy Magyarországon a nyugalom helyett az előítéletek és a félelem uralkodjon
2007. augusztus 24. péntek 18:20 - Hírextra
"Amikor olyanok alapítanak paramilitáris szervezeteket, akik egyébként elvitatják mások jogát a szabad identitásválasztástól, mi több, helyenként aktívan és cselekvően lépnek fel annak érdekében, hogy Magyarországon a nyugalom és a megértés helyett az előítéletek és a félelem uralkodjon, akkor különös körültekintéssel kell eljárni" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy Mircea Geoanaval, a román Szociáldemokrata Párt elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján megkérdezték: miért most fordult a legfőbb ügyészhez a Magyar Gárdával kapcsolatosan.

A miniszterelnök hangsúlyozta: "vigyázni kell", ha egy olyan párt hoz létre félkatonainak tűnő, lőgyakorlatokat tartó és a fizikai védelemre berendezkedő szervezetet, amelyik nem képes magát megkülönböztetni a kirekesztő, fajgyűlölő, antiszemita nézetektől, sőt rendszeresen annak a gyanúja merül fel, hogy e nézeteket osztja.

A magyar alkotmányos demokrácia szempontjából több, mint veszélyes a jelenség - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

"Elkeserítőnek, aggasztónak és visszautasítandónak gondolom mindazt a mentalitást, ami az alapítás mögött megjelenik. Olyannak, amely valamennyi demokratikusan gondolkodó magyart párthovatartozástól függetlenül arra kell, hogy késztessen: különös figyelemmel kövesse a történéseket, és hogyha kell, fellépjen ez ellen" - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök emlékeztetett arra: az ügyészség lát el törvényességi felügyeletet a civil szervezetek felett, és szembesíti őket az alkotmányos követelményekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását