2024. május 18. - Erik, Alexandra

Egyre több kekszet eszünk

Magyarországon évről-évre folyamatosan nő a keksz- és piskótafogyasztás mértéke: tavaly ezekből az édességekből 27 ezer tonna fogyott több mint 23 milliárd forint értékben.
2008. június 26. csütörtök 15:45 - Hírextra
néphagyományok szerint június 29-én, Péter-Pálkor valamint július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján az aratás kezdetét ünneplik. A gabonafélék az emberiség legalapvetőbb élelmiszer forrásai, amelyek ma már változatos termékek formájában jutnak el a fogyasztókhoz, például keksz és piskóta formájában.

Ízüket a magyar lakosok is kedvelik, évente átlagosan 2,7 kilogrammot fogyasztanak el ezen édességekből. Annak ellenére azonban, hogy Magyarországon nő a keksz- és piskótafogyasztás, ez az adat még jócskán elmarad az Európai Unió "keksznagyhatalmának" számító Hollandia és az átlagot képviselő Anglia, Olaszország és Dánia fogyasztásától, ugyanakkor jócskán megelőzi a lista végén álló Görögországét, Csehországét és Szlovákiáét - mondta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a magyar fogyasztók tavaly 23,6 milliárd forintot költöttek kekszre és piskótákra. Ezen belül a legtöbbet édes kekszekre 7,4 milliárd forint értékben. Mártott kekszekre 3,3 milliárd forintot, háztartási kekszre 3,1 milliárd forintot, piskótaféleségekre 2,8 milliárd forintot és puszedlikre 1,8 milliárd forintot adtak ki.

A kekszek és piskóták fogyasztásának hátterében több szempont húzódik meg. A magyarok legszívesebben ízük és állaguk miatt, finomságuk okán, éhségünk csillapítására, vagy egyszerűen csak jó közérzetünk megteremtéséért fogyasztják ezen termékeket. Az esetek 39 százalékában délután és 78 százalékában otthon eszik ezeket az édességeket.

A kekszek és kekszféleségek pozitív táplálkozás-élettani hatásáról Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke számolt be. Rámutatott, hogy a gabonafélék ebből a szempontból a legfontosabb táplálékok közé tartoznak. Egyik fő tápanyaguk a szénhidrát, amelynek jelentős hányada keményítő, ami nagyon jól hasznosítható energiaforrás, hiszen a megfelelő rosttartalom mellett hosszan tartó és egyenletes energiával látja el a szervezetet. A gabonamagvak héja elsősorban vízben nem oldódó rostokat (cellulózt, hemicellulózt, lignint) tartalmaz. Ezek a ballasztanyagok részt vesznek a normális bélműködés fenntartásában. Bőséges folyadékbevitel mellett ugyanis megnő a térfogatuk, és a salakanyagok bélrendszeren való átjutási idejét lerövidítik.

"Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek, köztük a kekszek is, amelyek az egészséges táplálkozás alapját képezik és pozitív élettani hatást gyakorolnak szervezetünkre. Ezek a kekszek nagy mennyiségben tartalmaznak B2-, B1-, B6-, B3-, B5- és B8-vitaminokat, amelyek köztudottan jótékony hatással vannak az idegrendszer működésére is" - tette hozzá Antal Emese.

Fontos azonban szem előtt tartani a mértékletességet, hiszen mint annyi más finomságból, ebből sem lehet a végtelenségig csipegetni. 50 gramm feletti fogyasztásuk negatív hatást vált ki, például székrekedést, emésztési panaszokat okozhat - fogalmazott a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását