2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Berlin egészséges

Egyre tovább élnek és egyre egészségesebbek a berliniek. Ezt tűnt ki abból a hivatalos beszámolóból, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a német fővárosban. A dokumentum szerint a nők immár abban reménykedhetnek, hogy átlagosan 82 évig élhetnek, míg
2008. január 17. csütörtök 14:18 - Hírextra
Berlin ezzel rendkívül előkelő helyet foglal el az országos átlagot tekintve, üröm ugyanakkor az örömben, hogy e kedvező fejlemények a német fővárosban élő külföldiekre nem vonatkoznak.

Szakértők szerint a jelentésben foglaltaknak több oka is van. Mindenekelőtt az, hogy számottevően megnövekedett az emberek "egészségtudata", azaz a berliniek egyre nagyobb súlyt helyeznek az egészséges életmódra, ezen belül a táplálkozásra. Erre vezethető vissza, hogy a korábbi hasonló adatokhoz képest erősen csökkent a 65 év alatti elhalálozások száma. A legszemléletesebben tükrözi ezt, hogy - mint a jelentés rámutatott - 1995-höz képest tavaly csaknem 2000-rel csökkent a túlzott alkoholfogyasztás következtében fellépő májzsugorodás okozta halálesetek száma.

Az idézett szakértők az okok között említették, hogy az egészségügy terén fennálló minden nehézség ellenére az elmúlt időszakban javult a berliniek orvosi ellátása, s a hatóságok különböző felvilágosító, illetve megelőző kampányai is termékeny talajra találtak.

A jelentés sötétebb oldala ugyanakkor, hogy a berliniek egészségi állapotát változatlanul jelentősen befolyásolja a szociális helyzet, amit jelez: a főváros jobb módú negyedeiben - így például Charlottenburgban - jóval magasabbak az életkorral kapcsolatos elvárások, mint a szegényebb körzetekben, Kreuzbergben vagy Neuköllnben.

A német fővárosban élő külföldieket tekintve ugyanakkor már távolról sem rózsás a kép. Már a külföldi családokból származó csecsemők halandósága is jóval magasabb, mint a német családok esetében, a felnőttek körében pedig valósággal "pusztít" az alkoholizmus és a dohányzás, valamint az egészségtelen, kalóriában és zsírban gazdag táplálkozás. A halandóság a jelentés szerint különösen a külföldi nők körében magas.

Mindennek nyomán a hatóságok a beszámoló közzétételét követő első állásfoglalásaikban annak szükségességét fogalmazták meg, hogy a megelőző, illetve felvilágosító kampányt elsősorban a bevándoroltak körében erősítsék, s még nagyobb figyelmet szenteljenek a kulturális és nyelvi sajátosságokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását