2024. április 19. - Emma

Evészavarok egyre fiatalabb korban

Míg a harmadik világbeli országok gyermekei a nyomor és szegénység miatt éheznek, a nyugat „Kánaánjában” egyre fiatalabb gyerekek választják önként a koplalást a média által közvetített csontváz nőideál hatására. Franciaországban már törvény t
2008. június 20. péntek 15:39 - Lázár Eszter

Teljesítményközpontú, a média által erősen befolyásolt világban élünk, melynek a stressz és a szorongás lassan teljesen természetes velejárójává válik. Nem csoda tehát, hogy megfeszített tempójú életvitelünknek nem csak testi egészségünkre vannak kedvezőtlen hatásai, de olyan pszichoszomatikus tünetek is megjelennek rajtunk, amelyek hallatára néhány évtizeddel ezelőtt csodálkozva csóváltuk volna a fejünket.

Az evészavarok talán az egyik legalattomosabb ezek közül, hiszen az olyan fiatal és serdülőkorú lányokat támadja elsősorban, akik még személyiségfejlődésük képlékeny szakaszában járnak, és akiket a külső hatások stabil belső bázisok híján könnyen tévútra vezetnek. Nemrégiben már hírt adtunk, arról a Finnországban készült felmérésről, amely szerint az evészavarok problémája már az egészen fiatal korosztályt, az iskoláskorú gyerekeket is érinti.

Az anorexia és az ehhez hasonló táplálkozási zavarok elleni harc persze nem új keletű dolog. Tavaly decemberben például Németországban indított kampányt három miniszterasszony „Das Leben hat Gewicht” (Az életnek súly van) elnevezéssel. Idén áprilisban pedig a franciák hoztak új törvényt, mely a csont és bőr modellek kultuszát igyekszik leépíteni. A probléma azonban ennek ellenére tovább gyűrűzik, sőt a finn felmérés szerint egyre fiatalabb áldozatokat követel. Mennyiben felelős az iskola, a családi háttér, a média és egyáltalán mi, akik a társadalmat alkotjuk. Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Fekete Melinda pszichológus segítségével.

Még mindig trendi a kóros soványság

Anorexia nervosa
Az anorexia kóros étvágytalanságot jelent elsősorban, melynek következtében a beteg testsúlyának akár 25-30%-át is elveszítheti. Elsősorban az iskolázott teljesítményorientált fiatal lányok betegsége. A 15-19 évesek körében a harmadik leggyakoribb kór. Elsősorban pszichiátriai, csak másodsorban táplálkozási probléma. Fő tünete a testképzavar. Fő pszichológiai okai a túlzott elvárások, a női szerep konfliktusa, a felnőtté válástól való félelem. Számos testi kö¬vet¬kez¬mé¬nye közül a menstruáció elmaradása, a csontritkulás, a test¬hő¬mér¬sék¬let-, a vérnyomás- és a pulzuscsökkenés a legfontosabb, de károsodhat a szív, sőt az agy is.
Forrás: Magyar Virtuális Enciklopédia

Bulémia nervosa: Mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással nem csillapítható. A betegek gondolatai szinte kizárólag az evés körül forognak; ez jelenti életükben az egyetlen megnyugtató eseményt. A beteg gyakran hányással könnyít magán. Az evés és hányás ismétlődése erős szégyenérzettel párosul, ezért megpróbálja eltitkolni. A kívülálló számára ez táplálkozási zavar szinte észrevehetetlen, mert bár a betegek képesek akár napi 30 000 kilokalória bevitelére is, tartják a súlyukat. A hányások súlyos, akár életveszélyes károkat is okozhatnak a szervezetnek a tápcsatorna és a gyomor idült gyulladása, kiszáradás, a só- és vízháztartás felborulása, valamint a nyomelemek és a vitaminok kiürülése miatt.
Forrás: hazipatika.com
"A táplálkozási zavarok kiváltó oka elsősorban a divat. A média, a tévé azt sugározza az iskoláskorú lányoknak, hogy akkor szépek, ha zörögnek a csontjaik, és akkor tetszenek a fiúknak, ha soványak. Így aztán szépen lassan kialakul a testképzavar.” A családi háttár a pszichológusnő szerint ebben a kérdésben nem igazán befolyásoló tényező, kivéve, ha az anya is táplálékozási problémákkal küzd. A médiának ez a hatása ugyanúgy a férfiak estében is érzékelhető, náluk az úgynevezett fordított anorexia léphet föl, tehát, hogy abnormisan nagy izomtömeg elérésére törekednek, különböző táplálék kiegészítő szerekkel.

Nem elég az elfogadó család

A doktornő elmondása szerint a család és a biztonságot nyújtó stabil háttér ugyan nagyobb fokú védettséget ad a gyerekek számára az ilyen betegségekkel szemben, mégis sok esetben fordul elő, hogy ezek megléte mellett is kialakul a probléma. „A kortárs csoportnak nagyon nagy befolyása van a gyerekekre iskolás korban, nagyon fontos tehát, hogy a gyerek milyen társaságba kerül, kikkel barátkozik, mert ha a baráti körében a soványság a divat, rajta is egyre nagyobb lesz a nyomás, hogy ne lógjon ki a sorból.”

Gyógyítás helyett megelőzés

Fekete Melinda a prevenció fontosságát is kihangsúlyozta. „Fontos lenne a jó iskolapszichológusi hálózat működése. Tapasztalatom szerint ez már elég sok iskolában jól működik, persze elsősorban a módosabb iskolákban, akik meg tudják engedni maguknak.” Az iskolapszichológusoknak elsődleges feladata a tájékoztatás lenne. Fel kell hívniuk a gyerekek figyelmét ennek a betegségnek a veszélyeire, és a megfelelő vitamin és ásványanyag bevitel fontosságára. Az iskolának a felismerésben is nagy szerepe van, hiszen a szülőknek sajnos sok esetben csak nagyon kevés idejük marad a gyerekekre, akik a napjuk túlnyomó részét az iskolában töltik. Ha a probléma már kialakult kétféle lehetőségük van a segítségkérésre: fordulhatnak pszichiáterhez, aki gyógyszeres kezelést alkalmaz, vagy pszichológushoz, aki pszichoterápiával próbál segíteni a táplálkozászavaron. „Általában ez a második lehetőség az eredményre vezető.”- magyarázza a doktornő. Az evészavarok kezelésére persze nincs egységes recept, mindig a konkrét eset határozza meg, hogy milyen kezelést alkalmazható. Ez lehet kognitív pszichoterápia, amely a kialakult tévképzeteket próbálja megszüntetni, lehet önbizalom erősítő program, vagy családterápia, hiszen nagyon fontos, hogy a családot is bevonják a gyógyítás folyamatába és otthon is segítsék a gyereket.

Egyedül nem megy

A betegség persze nem egyik napról a másikra múlik el. Ez egy lassú folyamat, amely hosszas pszichoterápiás kezelést igényel. „A gyógyulás nagymértékben függ a gyerek pszichológussal való kapcsolatától. A serdülő korosztálynak sajátja, hogy elég nehéz felvenni velük a kapcsolatot és fogást találni rajtuk, hiszen ebben a korban a legzárkózottabbak. Ha azonban ez sikerül a szakembernek, és elnyeri a gyerek bizalmát, az már ötven százalékos siker.”

Anorexiás sztárok
Az idolok adva vannak a fiatal lányok számára: Mary-Kate Olsen az egyik legfiatalabb evészavarban szenvedő hollywoodi sztár, aki klinikai rehabilitációra is szorult betegsége miatt. Victoria Backham első gyermeke születése után intett búcsút a kalóriáknak, bár az anorexia vádját határozottan visszautasítja, a biológia szertár „Samu”-ja mégis jobban áll testtömeg index tekintetében. Vagy ott van például Ally Mcbeal alias Calista Flockhart, aki számára az anorexia már a sötét múlt része, ruhát még mindig maximum a gyerekosztályon tud vásárolni magának.
Forrás: nana.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását