2024. április 25. - Márk

60 éves a magyar tűzoltóképzés

Hatvan évvel ezelőtt, 1948. június 18-án Budapesten, a Tas vezér utcai objektumban kezdődött a hivatásos tűzoltótisztek képzése. Az évforduló alkalmából pénteken 34 ország részvételével emlékülést rendeznek Budapesten, majd kiosztják az első végzősöknek a
2008. június 26. csütörtök 15:33 - Hírextra
A Magyar Tűzoltó Tisztképző Iskola megalapításának hatvanadik évfordulója alkalmából bemutatják a magyarországi tűzoltóképzés fejlődéséről és jelenéről készült filmet, majd a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) harmincnégy ország tűzoltó-, illetve tűzvédelmi képzést is folytató tanintézeti vezetőinek meghívásával nemzetközi emlékülést szervez - mondta Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az MTI-nek.

A rendezvényen a tűzoltóságot is felügyelő önkormányzati minisztérium képviselője a KOK csapatzászlajára emlékszalagot köt, majd a tűzoltóképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtók részére elismeréseket, az 1948 júniusában végzetteknek pedig átadják a gyémántdiplomát.
A rendezvényen fellép a hetvenéves Központi Tűzoltózenekar és a Duna Művészegyüttes Táncegyüttese is.

Gróf Széchenyi Ödön 1870-ben alapította a budapesti tűzoltóságot, amelynek tagjai közül kerültek ki az első oktatók, akik 1873-tól már a vidéki egyletek tűzoltóinak képzésében is részt vettek. A Budapesti Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1890-től a fővárosban szervezett 2-4 hetes országos tűzoltó tiszti és altiszti tanfolyamokat, majd azt országos szinten 1903-tól a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség tartotta. 1912-től már külön szerveztek alap- és felsőfokú tűzrendészeti tanfolyamokat, 1928-ban pedig minisztériumi rendelettel egy hathónapos országos tűzoltótisztképző tanfolyam létrehozásáról határoztak.

1960-tól megkezdődött a zászlós- és a tiszthelyettesképzés is, de 1981-ig csak külföldön végezhettek felsőfokú tanulmányokat magyar tűzoltók. Az ezredfordulón az állami tűzoltóság és a polgári védelem irányító szerveinek összevonásával új rendszerű képzést vezettek be.
Ma már a vonulós tűzoltók mellett tűzoltó technikusokat, rendészeti szervezőket, katasztrófavédelmi és polgári védelmi szervezőket, önkéntes és létesítményi tűzoltóparancsnokokat, tűzvédelmi előadókat és főelőadókat is képeznek. A 2007/08-as tanévben, 5.238 embert képeztek, illetve vizsgáztattak a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását