2024. május 14. - Bonifác

Újra járnak a Búsképű szélmalmai

Újra működőképesek "Don Quijote" szélmalmai, amelyekkel óriásoknak nézve szembeszállt a búsképű lovag.
2008. június 25. szerda 08:49 - Hírextra
A Madridtól mintegy 200 kilométerre délre a Ciudad Real tartományban lévő Campo de Criptana város környékén fennmaradt tíz középkori szélmalom azok közül, amelyek állítólag megihlették Miguel Cervantest (1547-1616) regénye a szélmalomharcról szóló jelenetére. A szélmalmok közül három ismét működőképes - a kőből épült, fehérre festett szélmalmok rendbetétele 840 ezer euróba, azaz valamivel több mint 200 millió forintba került - olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökség honlapján.

A XVII. század elején, amikor Cervantes halhatatlan regénye íródott, nem kevesebb, mint 30 szélmalom működött a környéken. A napjainkig fennmaradt tíz szélmalmot 1979-ben műemlékké nyilvánították. A helyreállított három szélmalom - az El Burleta, El Sardinero és az El Infante közül az utóbbi a legidősebb, 1500-ban építették.

Cervantes regényének megjelenése 500. évfordulója tiszteletére 2005-ban megszervezték a "Don Quijote-útvonalat", amely révén a turisták megismerhetik mindazokat a helyeket, ahol egykor "kalandozott" a búsképű lovag. A 2,5 ezer kilométeres út során az érdeklődők eljuthatnak Dulcinea El Toboso városban lévő múzeumába, középkori várak és kastélyok tucatjait látogathatják végig, s ősi vendégfogadókban pihenhetik ki az út fáradalmait, ahol a jelenkor vándorainak Cervantes regényében szereplő étkeket szolgálják fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását