2024. április 29. - Péter

Újabb vita a Szigetről

A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága szerdai ülésén ismét foglalkozott a Sziget fesztivállal összefüggő kérdésekkel, de korábbi döntését, amellyel három évre ingyenes közterület-használati engedélyt adott - csakúgy, mint egy hete - most sem von
2008. június 25. szerda 18:28 - Hírextra

A bizottság Demszky Gábor főpolgármester újabb, szerdán aláírt levelével összefüggésben tárgyalta az ügyet.

A testület ezúttal azért nem hozott döntést, mert a főpolgármester nem terjesztett elő új javaslatot.
Demszky Gábor nehezményezte, hogy döntését, amellyel felfüggesztette a bizottságnak a Sziget fesztivál három évi ingyenes közterület-használatáról szóló határozatát, a testület múlt szerdán érdemben nem tárgyalta meg. Ehelyett a főpolgármester szerint egy korántsem érdemi elírást használt fel a bizottság arra, hogy kibújjon az érdemi döntés alól.

A főpolgármester emlékeztetett arra: máskor is előfordult már, például az idei I. kategóriás futóversenyek esetében, hogy elírták az adott határozat számát. Ennek ellenére korábban nem okozott az gondot, hogy a bizottság az ügyeket azok érdemi tartalma alapján bírálja el. Demszky Gábor rámutatott, hogy a bizottsági jegyzőkönyvek lassú elkészítése miatt alakult ki "az a jogszerűnek tekinthető gyakorlat, hogy a bizottsági határozatok felfüggesztéséről szóló döntéskor elégséges a határozat tartalmának körülírása".

Többen, közöttük Hunvald György (MSZP), a VII. kerület polgármestere, minden jogszerűséget nélkülöző abszurd eljárásnak nevezte, hogy a főpolgármesterrel olyan levelet írat alá a hivatala, mely szerint elég, ha csak körülírják a határozatot, nem kell annak a számát megjelölni.
Ugyancsak Hunvald György volt az, aki igen élesen kritizálta a fővárosi tervtanács működési rendjéről szóló fővárosi rendeletmódosítást. A bizottság részben emiatt azt indítványozta, hogy a közgyűlés ne e héten csütörtökön, hanem csak októberben foglalkozzon ezzel a kérdéssel. A rendeletmódosítás szerint a háromezer négyzetméternél nagyobb épületek létesítési tervét a fővárosi tervtanács bírálná el a jövőben.

Hunvald György szerint a kerületek többsége elutasította az önkormányzatok hatáskörét szűkítő előterjesztést. Beleznay Éva megbízott fővárosi főépítész vitatta ezt a szándékot. A szocialista politikus, bírálva a főépítészi iroda tevékenységét, megjegyezte, hogy nem csak a régi pesti zsidó negyedben lévő 300 eklektikus épülettel, hanem a fővárosban fellelhető négyezer ilyen épülettel is foglalkoznia kellene az irodának, amely szerinte hat éve adós a Duna-parti szabályozási javaslattal is.

A bizottság határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a július 5-i Meleg Méltóság Menete rendezvény közterület-használati kérelméről. A felvonuláshoz elegendő a rendőrségi bejelentés, a szervezet azonban több helyütt dobogókat, asztalokat, székeket akar kihelyezni, ehhez viszont a bizottság hozzájárulása szükséges.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását