2024. május 20. - Bernát, Felícia

Politikai purparlé a Parlamentben

A Magyar Nemzeti Bank igazgatósága működésképtelenné válhat - mondta hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában Varga Mihály fideszes képviselő, aki Gyurcsány Ferenc és Veres János felelősségét is firtatta ez ügyben.
2007. február 19. hétfő 17:47 - Hírextra
Az ellenzéki képviselő azt kérdezte a pénzügyminisztertől, nem gondolja-e, hogy ő és a miniszterelnök is felelős a kialakult helyzetért, vagyis azért, hogy a Magyar Nemzeti Bank igazgatósága négy fő alá csökken. "Nem gondolom" - válaszolta erre Veres János hozzátéve: nincs olyan jogosítványa a jegybank igazgatóságának, amit nem tudna gyakorolni.

Mint mondta, semmilyen olyan helyzet nem lesz a Magyar Nemzeti Banknál, ami zavart eredményezhetne a jegybank működésében. A pénzügyminiszter úgy vélte, sokkal inkább az árt, ha a nemzeti bank "függetlennek mondott" elnökét olyan környezetbe helyezik, mint pénteken mondott beszédében Orbán Viktor.

A KDNP-s Soltész István azt kérdezte az igazságügyi és rendészeti minisztertől, miért készített a rendőrség filmfelvételeket Illés Lajos temetésén. Petrétei József válaszában közölte: a közelmúltban több olyan esemény is történt az országban, ahol "bizonyos kockázati elemek" voltak, így a rendőrség nyilvános esemény biztosításakor megelőző intézkedéseket tesz. A miniszter ezek közé sorolta a filmfelvételek készítését is.

A vizitdíj bevezetéséről kérdezte az egészségügyi minisztert Horváth Zsolt (Fidesz), majd őt követően Puskás Tivadar (KDNP). Mindketten arra hívták fel a figyelmet, hogy a vizitdíj fizetésének első napján méltatlan helyzetek alakultak ki a kórházakban, orvosi rendelőkben. Válaszában Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára kifejtette: a vizitdíj bevezetése nem könnyű. Felsorolta azokat a fórumokat, amelyek segítségével megfelelő tájékoztatást lehet kapni a vizitdíj fizetéséről.

Az MDF-es Katona Kálmán kérdése arra irányult, eladja-e a kormány márciusban az állami kézben lévő széndioxid-kvóta nyolcvan százalékát. Kovács Kálmán, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára válaszában elmondta, nem támogatják, hogy az eladás ebben az időszakban történjen. Mint hozzátette, a kabinet "várakozó állásponton van".

Az azonnali kérdések során Karsai Péter (MDF) a cigányzenekarok támogatásának szükségességéről, az MSZP-s Szabó Zoltán pedig a diákhitel fontosságáról beszélt. Mindkét képviselő kérdésére Arató Gergely, az oktatási és kulturális tárca államtitkára válaszolt, támogatva a honatyák felvetéseit. Tatai-Tóth András (MSZP) azt kérdezte, nem fognak-e komoly bajba kerülni azok a kistelepülések, ahol megszüntetik a felső tagozatokat. Válaszában Arató Gergely közölte: az elfogadott változtatás egyrészt lehetővé teszi, hogy a kistelepülések óvodáiban és az iskolák alsó tagozatán megfelelő anyagi és szakmai színvonalon történjen az oktatás, másrészt az önkormányzatok összefogásával létrejövő kistérségi társulások keretében nemcsak a gyermekek felső tagozatos oktatása biztosított, hanem az érettségiig, a szakképzettség megszerzéséig tervezhető lesz a gyermekek jövője.

Az MDF-es Herényi Károly az iránt érdeklődött, hogy a színesfém lopások megakadályozása érdekében milyen konkrét lépéseket tesz a kormány. Petrétei József válaszában elmondta, a kormányzat a vagyonvédelmi programok aktualizálásával, a felderítések hatékonyságának növelését célzó intézkedések erősítésével, valamint a vonatkozó uniós szabályozás áttekintésével kívánja visszaszorítani a színesfém lopásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását