2024. április 19. - Emma

Nem jár halál a gyermekek megerőszakolásáért

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntött arról, hogy a gyermekkorú megerőszakolásáért bűnösnek nyilvánított elítélt a tettéért nem fizethet az életével. A döntésének indoklása szerint a halálbüntetés ez esetben sérti az amerikai alkotmány azon tételét, amel
2008. június 25. szerda 19:18 - Hírextra
A halálbüntetés nem áll arányban egy gyerek megerőszakolásával - ismertette Anthony Kennedy bíró a többségi véleményt. Ő és négy liberális kollégája a kivégzés ellen, míg a bíróság négy konzervatívabb tagja, kisebbségi véleményt megfogalmazva, mellette foglalt állást.

Samuel Alito a kisebbségi véleményt megfogalmazva viszont azt írta, hogy a gyerekek megerőszakolói által az áldozatoknak és általában a társadalomnak okozott kár olyan súlyos, hogy a halálbüntetés indokolt.

A kérdés annak nyomán került a legfelsőbb bíróság elé, hogy egy 43 éves férfit, Patrick Kennedyt halálra ítéltek a déli Louisianában, amiért megrontotta 8 éves mostohalányát. Az Egyesült Államokban rajta kívül még egy eset volt, hogy olyan vádlottat ítéltek halálra, aki megerőszakolta, de nem ölte meg áldozatát.

Amerikában 44 éve nem végeztek ki olyan bűnözőt, aki nem követett el emberölést. A legfelsőbb bíróság 1977-ben betiltotta a kivégzést a nemi erőszakot elkövetők esetében, egy akkori esetben egy felnőtt nő volt az áldozat. Az Egyesült Államok 50 szövetségi államából 45-ben tilos a halálbüntetés bármilyen nemi erőszak esetén, 5 államban azonban engedélyezik a legsúlyosabb büntetés kiszabását gyerekek megbecstelenítői ellen.

Kennedy bíró szerint a testület döntése az országos véleményt tükrözi, hiszen az Egyesült Államokban nem hajtanak végre halálbüntetést nemi erőszakot elkövetőkön, és az államok többsége tiltja ezt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jelenlegi döntés nem érinti azokat az emberöléssel nem járó bűncselekményeket - ilyen a hazaárulás és a kémkedés -, amelyek elkövetői ugyancsak halálbüntetéssel sújthatók.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását