2024. május 6. - Ivett, Frida

Foley: Magyarország az elsők között ismeri el Koszovót

Ha lesz egy nagy országcsoport, amelyik elsőként fogja elismerni Koszovó függetlenségét, akkor annak Magyarország nagy valószínűséggel tagja lesz - fogalmazott April H. Foley kérdésre válaszolva. Hozzátette: több magyar-amerikai egyeztetés volt az elmúlt
2008. február 1. péntek 18:44 - Hírextra

A nagykövet kiemelte: az Egyesült Államok az elsők között ismeri majd el a független Koszovót. April H. Foley szerint nem minden EU-tagállam fog az első nagy csoportba tartozni, "hezitálni fog egyebek mellett Ciprus és Görögország is".

(Szelestey Lajos magyar külügyi szóvivő reagálásában a távirati irodának hangsúlyozta: Magyarország az EU egységes döntésére vár, és ahhoz csatlakozik majd.)

A koszovói kormányfő alkotmányozással kapcsolatos kijelentésére reagálva April H. Foley a sajtóbeszélgetésen elmondta: nem szakértője a kérdésnek, de Koszovónak a függetlenség kikiáltása után sokat kell tennie a demokrácia és a demokratikus intézmények kiépítéséért. Hasim Thaqi a héten a BBC-nek azt mondta: a függetlenség kikiáltásának napján Koszovónak kész alkotmánya lesz, az erről szóló nyilvános vita már elkezdődött.

Irakról szólva April H. Foley hangsúlyozta: nem meglepő, hogy mindegyik szereplő követett el hibákat Irakban, ugyanakkor jelentős sikerek is vannak. Az amerikai csapatok egy része már elhagyta az országot, és a tervek szerint további katonák vonulhatnak ki Irakból, akiket várhatóan nem is fognak pótolni - tette hozzá.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a távirati iroda kérdésére elmondta: a most folyó amerikai elnökválasztásnak lehet hatással az iraki helyzetre. Egyes jelöltek gyorsabban vonnák ki a csapatokat a közel-keleti országból, mint mások, de ha valaki hivatalba lép, akkor az ott rendelkezésre álló többletinformáció alapján fog majd dönteni - húzta alá.

Afganisztánnal kapcsolatban a misszióvezető kiemelte: nem ért egyet azzal, hogy az afganisztáni szerepvállalás kudarcot vallott, ugyanakkor nem tudja, helyes-e a mostani stratégia. A NATO teljesítette az eddig kitűzött céljait, de a végeredmény elérése lehet, hogy a tervezettnél több időt fog igénybe venni - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását