2024. május 5. - Györgyi

Becsüljük meg a pedagógusokat

A pedagógus hivatás vonzóbbá tételét, a pályán lévők bennmaradását és a pedagógusok társadalmi megbecsülésének erősítését célozza az a közös nyilatkozat, amelyet Hiller István szakminiszter és három szakszervezet vezetője írt alá szerdán a fővárosban.
2008. június 25. szerda 14:49 - Hírextra
A dokumentumot Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szervezet elnöke és Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára látta el kézjegyével.

A megállapodás értelmében a főiskolai végzettségűek kezdetben 20 ezer, az egyetemi diplomával rendelkezők 32 ezer forintos kiegészítést kapnak, s a pluszjuttatás fokozatosan beépül a bértáblába. Így összesen 65.700 pedagógus, a pedagógustársadalom több mint 40 százaléka kaphat többletjuttatást - közölte Hiller István.

Az oktatási miniszter azt mondta: a kidolgozott megoldások lehetővé teszik, hogy semmilyen bérfeszültség ne keletkezzen a pályakezdők és a már pályán lévők között.
"Mindenki jól jár: az is, aki már a pályán van és az is, aki ezt a pályát választja" - summázta.
Az egyezmény értelmében a hosszú ideje magas színvonalon teljesítő pedagógusok munkájának elismerésére szolgáló pályázati alap kerete 2009-ben 2 milliárd forinttal, csaknem a háromszorosára emelkedik. Ezzel mintegy 10 ezer, kiemelkedő munkát végző pedagógus juthat többletpénzhez.

Az intézményvezetői pótlék differenciáltan az intézmény nagyságától és a feladatok összetettségétől függően emelkedne. Így a jövő évtől havonta 20-40 ezer forintos többletjuttatásban kell részesíteni a csaknem hatezer közoktatási intézményvezető mindegyikét.
A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó mintegy 12.500 pedagógus szintén differenciált pótlékot kap majd.

A megállapodás tartalmazza azt is, hogy 2008 őszétől egy, valamennyi pedagógus számára bérnövekedést eredményező megállapodás alapjait dolgozzák ki.
Rögzítették azt is, hogy a felek további egyeztetést tartanak szükségesnek a pedagógusképzés és -továbbképzés megújításáról.

Az oktatási miniszter az egyezmény aláírását a szakma, a szakszervezetek és az oktatáspolitika nagy sikereként aposztrofálta.
Árok Antal fontosnak nevezte a megállapodásban rögzített lépéseket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbiakra van szükség. Ezekről újabb tárgyalások indulnak majd - jelezte. Mint mondta, az oktatás nem csupán költségvetési, fogyasztói ágazat, a befektetett források többszörösen megtérülnek, ha azokat hatékonyan használják fel.

Tóth József azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás minden pontja vállalható. Gyimesi László fontosnak tartotta külön kiemelni, hogy nem a szokásos elvi kinyilatkoztatásokról van szó, hanem konkrétumokat tartalmaz az egyezség.

Hiller István arról, hogy a PDSZ aláírása nem szerepel a dokumentumon, azt mondta, a szervezet részéről a nyilatkozatot nem írták alá, nem értenek vele egyet.
"Egyedül maradtak, sajnálom" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, a PDSZ-szel is szívesen folytat tárgyalásokat.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az elhangzottakra reagálva az MTI-nek azt mondta: a miniszter nem vette komolyan márciusban és májusban küldött leveleiket, amelyekben azt kérték, vonja be a tömörülést a pedagógusok megbecsüléséről szóló tervezet kimunkálásába.
"Nem tudjuk mire vélni a miniszter nyilatkozatát" - közölte Kerpen Gábor, hozzátéve: a PDSZ-t nem is értesítették a szerdai aláírásról.

Megjegyezte: Hiller István téved annak kapcsán, hogy a PDSZ nem támogatja az Új tudás programot; annak alappilléreivel egyetértenek és a részletek közös kimunkálását kérték. Az érdekvédő szerint azonban a tárca vezetője nem törekedett érdemi egyeztetésekre.
Mint mondta, a PDSZ-nek vannak saját javaslatai is, például a pályakezdő és hátrányos helyzetű pedagógusoknak órakedvezményt biztosítanának. A szervezet általános béremelést is szükségesnek tart, hogy minél előbb elérjék a pedagóguskeresetek az egy főre jutó GDP száz százalékát. Emellett fenntartják meghívásukat és várják Hiller Istvánt a PDSZ egy elnökségi ülésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását