2024. március 28. - Gedeon, Johanna

"Ülve kakálok"

A nyolcvanas évek végének legendásan botrányos zenekara volt a Rolls Frakció, ahol a Bikini D. Nagy Lajosát is megismerhette a közönség. A csapat dalai a mai napig nem vesztettek aktualitásukból – és ezt októberben be is bizonyítja az utódzenekar.
2008. június 24. kedd 18:59 - Szalay Gergely
A Rolls Frakció a hetvenes évek vége felé alakult, és nagyjából 1983-ig működött a legemlékezetesebb formájában: D. Nagy Lajos énekelt, Trunkos András basszusgitározott, a szövegeket Trunkos, Dévényi Ádám és Boros Lajos (igen, az a Boros Lajos, az ausztrál hajtóeszközről elnevezett rádióműsorból) írták. Mellettük olykor játszott a csapattal a magyar könnyűzene egyik legtöbbet foglalkoztatott ütőhangszerese, Dzodzoglu Jorgosz is (ő mostanság a Balkan Fanatik nevű elektrofolk formáció oszlopos tagja; ez sem egy könnyed és melodikus popprodukció). A híres-hírhedt nóták közül egy (annak is egy legendás sora) vált országszerte ismerté: „Állva pisilek, és ülve kakálok, mégis úgy érzem, hogy tisztesség dolgában elég szarul állok”. Ezt egy koncerten előadták, a performanszt rögzítette a Magyar Televízió is, és le is adták. Október huszonharmadikán. Ezzel az adással megszűnt a Pulzus című könnyűzenei műsor is. A zenekarra viszont felfigyelt mindenki: a hatalom mellett a fiatalok és maga Hofi is (aki a legendás idézethez csak annyit fűzött hozzá, hogy reményei szerint a versezet lírai énje nem mulasztja el ilyenkor letolni a nadrágját, biztos, ami biztos alapon). Néhány nótát azért átmentettek a Bikinibe is: az Adj helyet magad mellett eredetileg a new wave-punk-rock csapat dala volt.

Persze a vegzatúra nem ért véget a legendás felvétel után sem: idővel kitalálták, hogy Trunkos nem léphet színpadra (viszont a zenekarban csak őt szerződtethették koncertre, mert csak neki volt megfelelő papírja. Valószínűleg a megfelelő OSZK-vizsga, egyébiránt). Az ok egy másik örökbecsű sor volt: „Szabad vagyok, mondta a majom a rácsnak, én nem mondta a rács, engem majmok köré zártak”. A Hazafias Népfront szerint ezek után a szerzőnek nem volt helye a magyar színpadokon. Ők megoldották az első pillantásra nehezen kezelhető helyzetet: egy fogason kiakasztották a basszusgitáros kabátját a színpadra, ő pedig a kulisszák mögött (esetleg mellett, olykor az öltözőben is) ülve, kényelmesen elcigarettázgatva és elsörözgetve lejátszotta az aktuális bulikat. Csak a közönséget sikerült még jobban felhergelni – ők nyilván díjazták a különleges megoldást. Ahogy azt is, mikor a zenekar az épp Beatrice-szilenciumra ítélt Nagy Feróval játszott együtt. Parádés hírű zenekar volt, na. Nem véletlenül. És akkor még a neoluxszal kabátra festett khm, rombuszformákról (úgy is, mint ősi termékenységi szimbólum, és ennél körülményesebben már nem járjuk körül a női nemi szerv sematikus ábrázolását) még nem is beszéltünk.

Még egy tribute zenekart is elviselne éppen. Sőt: van egy új magyar formáció, a Rolls Reakció, ami folytatja a haladó hagyományokat: elővette a régi dalokat, újrahangszerelte azokat (szigorúan még elborultabbra, mint voltak), és még újakat is írtak. Ők tehát nem tribute csapat (ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni), hanem a hagyomány folytatói, ha úgy tetszik: egyenesen Trunkos áldásos engedélyével. Napjaink Rollsa: D. Nagy már nem nagyon foglalkozik semmilyen Frakcióval, az eredeti zenekar előtt tisztelgő formációról (mert ilyen is akad, többeket is megérintett a csapat) pedig vajmi keveset tudni: a dalokat újrafelfedező csapat címe vitathatatlanul ezé a formációé.

Ők voltak a Pont FM rádió Rocközön című műsorának vendégei múlt hét pénteken. Egész pontosan Bese Lajos, Lehelvári Péter gitáros és Berecki Dávid basszusgitáros. Rajtuk kívül még egy gitáros (Krisztián), egy énekes (Kósa Zsolt), és egy billentyűs alkotja a csapatot. Utóbbi pedig nem más, mint az a Losó (Losonczi Pál, nem azonos az Elnöki Tanács vezetőjével), aki a Perfect Name mellett bizony annak idején az eredeti Rolls Frakcióban is játszott – így tulajdonképp a folytonosság is kimutatható a két csapat között, amellett, hogy Bese a Tejbezrí tagjaként elég sokat forgolódott a frakciótagok körül (ezért is volt könnyű megtalálnia a régi cimbora Trunkost, aki áldását adta a frakciósdi felélesztésére, természetesen szigorúan a mai kor igényeinek megfelelő produkcióval).

A zene természetesen más, mint a huszonöt évvel ezelőtti világ: a két gitáros felállásból fakadóan keményebb, szigorúbb rockhangzás jellemzi a csapatot, megőrizve a korai idők Moog-basszus alapjait is. Azaz a legendás szinti együtt mozog a basszussal, és őket kíséri a két gitár is. Felvételek már vannak, a szerencsés hallgatók hallhattak is két dalt – szigorú produkció, az biztos.

De lehet még róluk többet is hallani: októberben (22-én, tisztelegve az eredeti Rolls huszonharmadiki botránya előtt is – a sztorit lásd följebb) a PeCsában tartanak nagyszabású lemezbemutató bulit, várhatóan néhány eredeti Rolls-tag sztárvendéggel. Itt már saját dalok is elhangzanak majd a Frakció és a Tejbezrí nótái mellett – lehet lélekben készülődni a produkcióra, ezek még keményebben szólalnak majd meg, mint a lemez nótái. Szigorú, kemény mai rock, szigorú, kemény, a mai napig aktuális szövegekkel – aki szemfüles, néhány bulin addig is ismerkedhet a produkcióval.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását