2024. május 5. - Györgyi

Májusban operafesztivál nemzetközi sztárokkal

Nemzetközi énekes és karmester sztárok felléptével, bemutatóval indul április 30-án a Magyar Állami Operaház május 10-ig tartó friss kezdeményezése, a Májusünnep elnevezésű fesztivál, amelynek ideje alatt 11 estén 12 előadást láthat a közönség.
2009. április 22. szerda 14:46 - HírExtra
"A fesztivál célja összefügg vállalt főzeneigazgatói feladataimmal, hogy segítsek bekapcsolni a budapesti dalszínházat a nemzetközi operaélet vérkeringésébe" - hangsúlyozta Fischer Ádám az eseménysorozatról tartott szerdai sajtótájékoztatón
A jelentős operaházak és zenei központok Münchentől Salzburgon át Luzernig szívesen hirdetnek külön fesztiválokat, amelyeken a repertoár kitüntetett darabjai, a hagyományostól eltérő stílusú alkotások mellett egy-egy érdekes premier és különleges vendég is szerepel. A Magyar Állami Operaház a Májusünnepen mindegyikből kínál kóstolót.

A sorozat Cecilia Bartoli, a világ egyik legnevesebb szopránja dalestjével indul április 29-én; a koncert műsorán Haydn és Mozart művei szerepelnek, a Magyar Állami Operaház zenekarát Fischer Ádám vezényli majd. A karmester számos alkalommal dolgozott Bécsben vagy Zürichben Cecili Bartolival. A világhírű énekesnőt csak együttműködésben tudták megnyerni a vendégszereplésre - tette hozzá Csonka András, a Művészetek Palotája vezérigazgató-helyettese, ott két estén ad koncertet az énekesnő Händel és Maria Malibran műveiből.

A Májusünnep keretében április 30-án tartják Händel Xerxész című operájának a premierjét Kovalik Balázs rendezésében.

Fischer Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy három kiváló karmester is vendége a sorozatnak: a spanyol Miguel Gomez-Martinez, az olasz Pier Giorgio Morandi az érettebb, az izraeli Dan Ettinger pedig a fiatalabb nemzedékből. Händel operája mellett Verdi Traviatája és Rigolettója kétszer-kétszer, Puccini Turandotja és Toscája szintén két-két alkalommal hangzik el.

A fesztivál vendége lesz még a Traviata címszerepében a román Elena Mosuc, partnere a New York-i Charles Castronovo, valamint az olasz bariton, Renato Bruson lesz. Berlin után Budapesten hallható Turandotként a francia Sylvie Valayre, Kalaf szerepében pedig Marcello Giordanit ígéri a műsorlap. A Tosca biztos pontja Michele Crider, akit Budapesten és Miskolcon már megismert a közönség.

A Rigoletto Gildája Miklósa Erikára vár, a púpost (Rigoletto) pedig Alexandru Agache személyesíti meg. A Májusünnep részletes programja a dalszínház honlapján, a www.opera.hu oldalon olvasható.

Vass Lajos főigazgató a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a 125. évad kiemelkedő eseményének szánják a Májusünnepet. A ház költségvetése a garantált 5,3 milliárd forint helyett most 5 milliárdon áll, de remény van rá, hogy visszakapják az ígért keretet. Az Erkel Színház helyére tervezett új multifunkcionális épület dolgában azonban nem ennyire optimista, bár újra kezdeményezi az ügy napirendre vételét az új kormánynál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását