2024. május 3. - Tímea, Irma

Közeldtek a pártok egymáshoz

A Fidesz támogatottsága csökkent, ugyanakkor az MSZP-é nem növekedett jelentősen júniusban - derül ki a Századvég és a Forsense által készített, az MTI-nek kedden eljuttatott közvélemény-kutatásból.
2008. június 24. kedd 16:25 - Hírextra
A felmérés szerint júniusban tovább folytatódott az MSZP és a Fidesz támogatottsága közti különbség csökkenése, hiszen míg májusban 17 százalékponttal vezetett a Fidesz a teljes sokaságon belül, addig júniusra 11 százalékra csökkent ez a különbség.

A Századvég és a Forsense szerint ez elsődlegesen arra vezethető vissza, hogy a legnagyobb ellenzéki párt tábora jelentősen, 5 százalékponttal csökkent, a szocialistáké pedig 13-ról 14 százalékra emelkedett. Ugyanakkor az MSZP még mindig nagyon távol van a 2006 nyarán mért 20 százalékos támogatottságtól.

Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF 2 százalékos támogatottságot élvez.

A biztos szavazó és pártot is választó szavazók körén belül kisebb mértékű a csökkenés a két nagy tábor között: a Fideszre 63, míg az MSZP-re 26 százalékuk szavazna. Ez egyben azt is jelenti, hogy az összes megkérdezett körében megfigyelt különbségmérséklődés nagyobb részt a kevésbé biztos preferenciával rendelkezőket, a holdudvar "külső peremét" érintette - teszik hozzá.
A biztos szavazó és pártot is választók körében az MDF támogatottsága továbbra is 5 százalék, az SZDSZ-é pedig kis mértékben emelkedett, jelenleg 3 százalék.

Egyre többen választanának egy, a jelenlegi pártoktól független, harmadik erőt, "ami jól kifejezi a meghatározó politikai erőkkel való elégedetlenség mértékét" - írják a kutatók.

A kutatási program a választói aktivitást mérve megállapította: ha a hétvégén lennének az országgyűlési választások, a megkérdezettek 58 százaléka menne el biztosan szavazni. Ez az érték 2 százalékponttal alacsonyabb a májusi adatnál.

A Századvég és a Forsense közös kutatásában a megkérdezettek relatív többsége, 45 százaléka továbbra is támogatná a kormány leváltását; ez 4 százalékpontos csökkenést jelent a kormányváltók májusi táborához képest, és 10 százalékpontos csökkenést április óta. Ezzel párhuzamosan 5 százalékkal, 35 százalékra növekedett a kormányt megtartani szándékozók aránya.

A válaszadók relatív többsége, 44 százaléka támogatná az előrehozott választásokat a jelenlegi politikai helyzet egyik lehetséges megoldásaként.

A koalíció helyreállítását és a Gyurcsány Ferenc vezette kisebbségi kormányzást 14-14, míg a Gyurcsány nélküli kisebbségi kormányzást és a nélküle helyreálló koalíciót 6-6 százalék támogatná. Vagyis összességében a válaszolók 40 százaléka támogatja, hogy valamilyen formában az MSZP vezette kormány maradjon 2010-ig.

Relatív többségbe kerültek azok (46 százalék), akik szerint az MSZP képes 2010-ig kisebbségben kormányozni. Az e tekintetben szkeptikusok aránya májushoz képest 5 százalékkal, 43 százalékra esett vissza.

A Századvég és a Forsense június 11. és 18. között végezte közvélemény-kutatását, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását