2024. május 5. - Györgyi

Nem indokolt

A bírói gyakorlatban jelenleg is súlyosabban büntetik a gyermekek és az idősek ellen elkövetett bűncselekményeket, így nem indokolt a Fidesz-KDNP erre vonatkozó törvényjavaslata, amely az MSZP szerint diszkriminatív is.
2008. április 23. szerda 11:56 - Hírextra
Répássy Róbert (Fidesz) és Rubovszky György (KDNP) az Országgyűlésnek múlt héten benyújtott, a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményező javaslata további fokozott büntetőjogi oltalmat kíván biztosítani a társadalom legvédtelenebb, legkiszolgáltatottabb tagjainak, a gyermekeknek és az idős embereknek.
A parlament honlapján olvasható előterjesztés szerint minősítő körülménynek számítana, ha az emberölést, a testi sértést, a kényszerítést, az emberrablást, az erőszakos közösülést, a szemérem elleni erőszakot, a csalást, a rablást, a kifosztást és a zsarolást idős ember vagy gyermek ellen követik el.
Bárándy Gergely (MSZP) a sajtótájékoztatón emlékeztetett a Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiumának egyik állásfoglalására, amely szerint súlyosbító körülmény, "ha a sértett védtelen, idős, beteg, védekezésre képtelen vagy oltalomra szoruló személy, terhes nő vagy az elkövető közeli hozzátartozója. A képviselő hozzátette: az állásfoglalást kötelező alkalmazni a bíróságoknak.
A kormánypárti politikus szerint egy 1998-as legfelsőbb bírósági eseti döntés is vonatkozik erre a kérdésre. Elmondta: az eseti állásfoglalás nem kötelező a bíróságok számára, de neki, gyakorló büntetőjogászként soha nem sikerült még bíróságot meggyőznie arról, hogy ezektől az állásfoglalásoktól eltérjen.
A szocialista képviselő hangsúlyozta: pártja az ellenzéki törvényjavaslat tárgysorozatba vételét sem nem fogja támogatni, mivel az diszkriminatív jellegű. Az MSZP csak akkor támogatja a módosítást, ha valamennyi kiszolgáltatott emberre vonatkozik, azaz a gyermekek és az idősek mellett a mozgássérültek, a szellemi fogyatékosok és terhes nők is védelmet kapnak - jelentette ki Bárándy Gergely.
Kitért arra, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjaként kezdeményezte, a testület vizsgálja meg, valóban súlyosabb büntetést kap az, aki időskorú, gyermek, mozgássérült, szellemi fogyatékos és terhes nő ellen követi el a bűncselekményt. A szocialista politikus szerint a vizsgálat után kell eldönteni, módosítják-e a törvényt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását