2024. május 6. - Ivett, Frida

Fidesz: csökkenhetne a benzin

A Fidesz azonnali lépéseket vár a kormánytól az energia- és az élelmiszerárak növekedésével szemben, és úgy véli, van mozgástér a benzin jövedéki adójának csökkentésére - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a párt keddi elnökségi ülése után tartott sa
2008. június 24. kedd 15:26 - Hírextra
A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: a benzin jövedéki adójában ma felette vagyunk az elvárt uniós szintnek, és nincs olyan tényező, amely arra kényszerítene, hogy ez a szint tartósan magas maradjon.

Mint mondta, ezer liter benzin esetében a jövedéki adó ma 412 euró, míg az unió elvárása 359 euró és ez 2010-ben is ennyi lesz. Tehát van mozgástere a kormánynak, hiszen az a 2003-as irányelv, amire a szocialisták hivatkoznak, csak a gázolaj esetében fogalmaz meg rögzítést - jelentette ki Varga Mihály. Hozzátette: Magyarországon nagyobb a benzin-, mint a gázolajfogyasztás, így az autósok, a fuvarozók nagyobb rétegét lehet kedvezőbb helyzetbe hozni a jövedéki adó csökkentésével.

A Fidesz azt várja a kormánytól, hogy kezdjen azonnali lépéseket az energia- és az élelmiszerárak növekedésével szemben, "megvédve a magyar családokat".

Mint az alelnök elmondta, a Fidesz elnökségének álláspontja szerint a magyar kormány továbbra is a cselekvőképtelenség benyomását kelti, miközben más kormányok megpróbálnak lépéseket tenni, remélve, hogy uniós válasz is lesz erre a problémára.

Utalt arra, hogy Európa más országaiban kompenzációval, adócsökkentéssel, visszatérítéssel, Robin Hood-adóval próbálkoznak, a magyar kormány azonban egyik eszközzel sem élt ezek közül. (Robin Hood-adónak nevezik azt a megoldást, amikor az olajtársaságok nyereségére vetnek ki pótlólagos adót.)

Varga Mihály kérdésre válaszolva szólt arról, hogy a Fidesz elnöksége foglalkozott a Robin Hood-adó kérdésével, amire következő ülésükön visszatérnek. Az ellenzéki párt gazdasági kabinetvezetője hangsúlyozta: végleges álláspontot még nem alakítottak ki ebben az ügyben, de személyes véleménye szerint ennek az adónak van létjogosultsága, és EU-konform is.

Arra a kérdésre, hogy Kovács László adóügyi biztos az élelmiszerek áfájának csökkentését javasolta, Varga Mihály azt mondta, a Fidesz már korábban javaslatot tett az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentésére. Szintén kérdésre válaszolva azt mondta, van javaslatuk a távfűtés költségeinek csökkentésére is: a fővárosi frakció adókedvezménnyel segítené az embereket, de el tudnák fogadni a távhő áfájának csökkentését is.

A Fidesz alelnöke azt mondta, az elnökségi ülésen volt szó a szombati Orbán-Fodor találkozóról is, és azt állapították meg, hogy "két malomban őröl" a Fidesz és az SZDSZ, és a jelek szerint a liberálisok várnak.

Fodor Gábor még mindig töretlen optimizmussal és naivitással várja, hogy cselekvési tervet nyújtson be az MSZP-kormány - jegyezte meg Varga Mihály.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását