2024. április 26. - Ervin

Óvodáztatási kérdés

A néhány nappal ezelőtt kihirdetett esélyegyenlőségi törvény célja, hogy minden gyermek egyenlő eséllyel kezdhesse meg az iskolát; ezért 2009. január 1-jétől a halmozottan hátrányos helyzetben lévő kisgyermekek anyagi támogatást kapnak a rendszeres óvodáb
2008. június 23. hétfő 13:16 - Hírextra

"Támogatjuk, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek óvodába íratását az első alkalommal húszezer forinttal, majd félévente további tíz-tízezer forinttal ösztönözzék, ha a gyermek részt vesz a foglalkozások legalább háromnegyed részén" - mondta Tatai-Tóth András a törvény óvodai nevelési kérdéseit érintve. Emlékeztetett: a törvény e passzusa nagy vitákat kavart az előkészítés során.
Közölte: az Országgyűlésben június 2-án elfogadott, majd június 18-án kihirdetett törvény szerint ha egy halmozottan hátrányos kisgyermeket beírattak az óvodába, és legalább három hónapig rendszeresen jár a foglalkozásokra, támogatást kell kifizetni a családjának. A támogatásokat egyébként minden évben júniusban és decemberben kell kifizetni - tette hozzá.


Az MSZP szakpolitikusa azt hangsúlyozta, hogy akiket már 2009 januárja előtt - az idei tanév első félévében - beírattak az óvodába, és akik az előírtnak megfelelően részt vesznek a foglalkozásokon, azoknak erre az időszakra első juttatást - az első tízezer forintot - 2009 júniusában fizetik ki.
Mint az MSZP frakció oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője mondta, a törvény lehetőséget ad arra a helyi önkormányzatoknak, hogy helyi rendeletben szabályozzák, hogy az első alkalommal járó összeget természetben is adhatják a kisgyermek szüleinek, ha ez indokolt. Lehetséges indokként említette a politikus azt, ha a gyermeknek nincs az óvodába járáshoz megfelelő felszerelése.


A politikus az óvodai férőhellyel kapcsolatban azt mondta: ahol nincs elegendő kapacitás, ahol új csoportokat kell indítani, ott mind a hazai, mind az uniós forrásokat át kell csoportosítani a feltételek biztosítása érdekében.


Tatai-Tóth András kitért arra, hogy ez a törvény kapcsolódik a 2006-ban meghirdetett kormányprogramhoz, és szerves része a miniszterelnök által 2007 őszén közzétett 48 pontnak, hiszen ennek a közoktatási részét valósítja meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását